Nabídku na německá aktiva Vattenfallu podaly také EPH s PPF

Německý hnědouhelný důl Jänschwalde společnosti Vattenfall

Německý hnědouhelný důl Jänschwalde společnosti Vattenfall Zdroj: Stefan Fussan, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Závaznou nabídku na koupi německých aktiv, které prodává švédská společnost Vattenfall, podal také společný podnik Energetického a průmyslového holdingu (EPH) a investiční skupiny PPF. Už dopoledne oznámila podání nabídky také Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače. Nabídku naopak nepodá polostátní ČEZ a podle zdrojů agentury Reuters ani německý zájemce Steag.

Největšími akcionáři EPH jsou podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží dvě třetiny akcií. Majoritním „Společnost EPH je pevně odhodlána řídit hnědouhelné elektrárny a doly společnosti Vattenfall v Lužici udržitelným způsobem, s cílem vytvářet přidanou hodnotu pro region a zaměstnance. Respektujme nejen směr, který zvolila německá vláda v rámci „Energiewende“, ale také zájmy regionu a zaměstnanců,“ uvedl předseda představenstva EPH Daniel Křetínský.

EPH v současnosti již v Německu vlastní těžební společnost Mibrag a firmu HSR, jež provozuje hnědouhelnou elektrárnu Buschhaus a povrchový důl Schöningen. Nabídka EPH předpokládá oddělené provozování společností Mibrag a Vattenfall, při zachování současného organizačního uspořádání a za současného managementu, uvedl mluvčí EPH Daniel Častvaj.

„Jsme si plně vědomi, v jaké ekonomické situaci se nacházejí hnědouhelná aktiva Vattenfallu, včetně toho, že v nadcházejících letech, pokud se ceny elektřiny podstatně nezotaví, nebude společnost schopna vytvářet žádné dividendy a spíše generovat negativní cash flow,“ dodal Křetínský.

Největším akcionářem EPH je spolu s Křetínským Patrik Tkáč. Společně drží dvě třetiny akcií. Ve firmě PPF Investments má menšinový podíl nejbohatší Čech Petr Kellner. PPF Investments operuje zcela nezávisle na finanční skupině PPF, ve které má Kellner majoritu. Ten přes ní ale investuje do nových projektů.