Německému Lifocoloru je v Česku těsno, u Brna staví větší závod

Česká dcera německého výrobce barevných koncentrátů Lifocolor Farben se v brněnské průmyslové zóně Černovická terasa pustila do budování nové továrny. Důvodem víc než stomilionové investice je plánovaná expanze, firma hodlá zdvojnásobit výrobu a nynější tuzemský závod v Brně už kapacitně nestačí.

Nový areál vyroste poblíž současné továrny Lifocoloru, která funguje už od roku 1998 a po přestěhování všech zaměstnanců i technologií ji společnost prodá. Přesun hodlá dokončit v prvním pololetí příštího roku.

„Postupně podle zakázek budeme zvyšovat produkci a nabírat další zaměstnance, cílem je až zdvojnásobení výroby během příštích 20 let,“ upřesnila pro E15.cz plány Lifocoloru s novým areálem mluvčí Dana Hanáková.

Stovky tun koncentrátů ročně

Podnik nyní zaměstnává tři desítky lidí a ročně podle Hanákové vyrobí 500 tun koncentrátů pro barvení plastů, které odebírají průmyslové firmy. Další stovky tun pak firma distribuuje od jiných dodavatelů.

Vznikající továrna bude mít rozlohu 4200 metrů čtverečních, přičemž investice do její stavby přesáhne čtyři miliony eur, tedy 110 milionů korun. Další peníze společnost dá i na vývoj do laboratoří a výroby.

Hlavně domácí odběratelé

Celá německá skupina Lifocolor provozuje pět závodů. Kromě Česka jsou také v Německu, Francii a v Polsku. Brněnský podnik dodává barevné koncentráty převážně českým odběratelům z řad lisoven plastů a dalších průmyslových firem. Vyváží zhruba 15 procent produkce, hlavně na Slovensko, ale i do Polska, ltálie nebo do Ruska. Loni utržil přes 127 milionů korun a vykázal čistý zisk ve výši 24 milionů.