Rýsuje se nový výdělek pro domácí soláry, můžou prodat nespotřebovaný proud

Solární panel

Solární panel Zdroj: CTK

ČEZ chystá obchodní netmetering - započítávání přebytků vyrobené elektřiny do výsledné ceny. Další obchodníci nabízejí výkup nespotřebovaného proudu. Majitelé malých střešních elektráren by mohli mít brzy další možnost, jak zlepšit návratnost své investice.

Několik obchodníků s elektřinou podle zdrojů z trhu uvažuje, že malým výrobcům elektřiny nabídnou takzvaný obchodní netmetering. Pokud střešní elektrárna vyrobí více proudu, než kolik zvládne domácnost spotřebovat, dodá ji vybranému obchodníkovi. Ten pak tuto dodávku zohlední ve faktuře za elektřinu, kterou domácnosti prodal.

Otevřeně se k přípravě nového produktu hlásí zatím jen ČEZ. „Jeho nasazení je vázáno možnostmi a úpravami našich IT systémů. Bude určen pro přetoky u malých fotovoltaických elektráren do 10 kilowattů, které nepotřebují licenci. Bude mít formu bonusu, který zohlední podmínky dotačního programu Nová zelená úsporám či distribuční podmínky,“ říká manažer útvaru legislativa a trh v ČEZ Jan Kanta.

Podmínkou je, že elektrárna musí mít smlouvu o standardním připojení s distribuční společností. Nesmí využít zjednodušené připojení k síti, které přetoky zakazuje.

Zavedení obchodního netmeteringu české zákony nebrání. Dodávka elektřiny, kterou domácnost vyrábí primárně pro vlastní spotřebu, do sítě bude od příštího roku navíc osvobozena od daně z příjmu až do částky 30 tisíc korun ročně. Kompenzace za dodávku elektřiny může mít například formu vyrovnání odchylky, kreditu nebo slevy na odebranou elektřinu.

„Pro elektrárenské společnosti jde vlastně o opatření, kterým mohou motivovat spotřebitelevýrobce, aby se od sítě neodpojovali,“ tvrdí Veronika Hamáčková, ředitelka Solární asociace. Zájemci o novou střešní elektrárnu ovšem nemusejí nutně čekat na nový produkt.

Například Amper Market a Nano Energies už několik let vykupují elektřinu od malých výrobců. Pokud jim zároveň dodávají energii, zaplatí jim za megawatthodinu 400, respektive 500 korun. „Pro drobné provozovatele střešních fotovoltaických elektráren zatím je důležitou službou hlavně jistota, že někdo o jejich elektřinu má zájem a převezme za ně odpovědnost za odchylku. Tuto jistotu jim nabízíme, a to dlouhodobě,“ uvádí Jan Palaščák, ředitel Amper Market.

Dodávka elektřiny, kterou domácnost vyrábí primárně pro vlastní spotřebu, do sítě bude osvobozena od daně z příjmu až do částky 30 tisíc korun ročně.

Nano Energies o obchodním netmeteringu uvažovala už před několika lety. „Elektřina dodávaná samovýrobci v době přebytků má pro obchodníka zpravidla nižší hodnotu než elektřina, kterou takové domácnosti spotřebovávají ze sítě. Pokud by se započítávala jedna ku jedné, musel by obchodník vzniklou ztrátu dorovnávat jinde,“ vysvětluje Jan Škampa z Nano Energies, proč zvolili formu přímého odkupu.

Výhodnost jakékoli odměny za přebytky elektřiny ovšem může pokazit reforma tarifů za elektřinu. Pokud narostou fixní poplatky za odběrné místo, jak to plánovala letos ohlášená a následně pozastavená reforma, návratnost malých střešních elektráren se prodlouží.