Tykač prodal Litvínovskou uhelnou Dienstlovi s Fohlerem

Jan Dienstl

Jan Dienstl Zdroj: Euro Hynek Glos

Miliardář Pavel Tykač, vlastník těžební firmy Czech Coal, prodal část své skupiny, společnost Litvínovskou uhelnou, která ovládá Důl ČSA, dosavadním manažerům skupiny Janu Dienstlovi a Tomáši Fohlerovi. Oba získali po 50 procentech této firmy řádově za miliardy korun. Píše to dnešní deník Dnes, kterému to potvrdil sám Dienstl. Přesnou sumu deníku nesdělil.

Za celý Czech Coal Tykač v minulých letech zaplatil zhruba 19 miliard korun. Kupní cena bude podle Dienstla zaplacena jednak úvěrem, a jednak „z budoucích zisků Litvínovské uhelné“, píše Dnes.

Tykač si podle deníku ponechá Vršanskou uhelnou, která vlastní důl Vršany a Šverma, ale i obchod s elektřinou či některé podíly v teplárnách či strojírnách.

Důvodem dělení skupiny je podle MfD to, že část Czech Coalu, jež zůstává Tykačovi, se dohodla se společnosti ČEZ na dodávkách uhlí na příštích 50 let a možnosti koupě elektrárny Počerady. Obě strany příslušné smlouvy podle informací listu podepsaly v pondělí večer. „Při přípravě smlouvy s ČEZ se s tímto novým majetkovým uspořádáním už počítalo,“řekl MfD Dienstl.

Jeho a Fohlerův důl ČSA má naopak nejistou budoucnost. Kvůli platnosti územních limitů těžby je důl se zásobami zhruba 20 milionů tun uhlí v útlumu, skončit by měl kolem roku 2022. Dienstl by proto chtěl koupit elektrárnu Chevaletice od ČEZ. O Chvaletice ale usiluje i společnost EPH vedená Danielem Křetínským. Obě firmy daly své nabídky a o vítězi by se mělo rozhodnout v příštích dnech či týdnech. Podle informací MfD nabízí Litvínovská uhelná za Chvaletice přes čtyři miliardy Kč, cena EPH není známa.