V Británii se vyrobilo nejvíce automobilů od roku 2008

Výroba automobilů Lotus

Výroba automobilů Lotus Zdroj: CC BY SA 3.0: Brian Snelson via Wikipedia

Výroba aut v Británii v srpnu oživila a ve srovnání se stejným měsícem loni stoupla o téměř 41 procent. Za prvních osm měsíců letošního roku pak výroba poprvé od roku 2008 překonala hranici jednoho milionu vozů. Vyplývá to z údajů, který dnes zveřejnil britský svaz výrobců a prodejců aut SMMT.

V samotném srpnu se v Británii vyrobilo 99 910 vozů. V červenci naopak výroba aut v zemi klesla o 11,2 procenta. Důvodem bylo, že některé závody přerušily letos výrobu o měsíc dříve.

„Klidnější letní měsíce jsou tradičně důvodem k fluktuacím, protože výroba se přerušuje kvůli základní údržbě a srpnový silný růst nebyl až tak nečekaný vzhledem k poklesu o 22,1 procenta ve stejném měsíci loňského roku,“ dodal generální ředitel SMMT Mike Hawkes.

Za prvních osm měsíců roku pak sjelo z výrobních linek místních automobilek 1,01 milionu vozů, hlavně díky zájmu o nové vozy na britském trhu. Meziročně se počet vyrobených vozů zvýšil o 1,6 procenta.

V samotném srpnu se výroba aut určených pro vývoz zvýšila o 38,8 procenta na 73 219 vozů. Výroba vozů určených pro domácí trh stoupla o 45,6 procenta. Zhruba tři ze čtyř aut vyrobených v Británii jsou určené na vývoz, napsala agentura Reuters.