Ranní check: Češi dodali Bruselu program na hlídání e-shopů. Developer účtuje lidem starou daň

Vizualizace developerského projektu Ctěnický háj

Vizualizace developerského projektu Ctěnický háj Zdroj: Atlantis

Dobré ráno! Je 54. den roku, svátek má Svatopluk. V tento den v roce 2016 odsoudil jihoafrický soud  Radovana Krejčíře k 35 letům vězení za únos, pokus o vraždu a drogové delikty.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Český startup dodal Evropské komisi program, který hlídá e-shopy s falešnými slevami

Slevy, které se jako slevy jen tváří. To byla dlouhé roky praxe některých internetových obchodů, od začátku loňského roku je ale v Evropské unii zakázaná. Kontrolu e-shopů obchodní inspekce napříč Unií vykonávají pomocí programu, který vyvinul český startup Apify za pomoci dalších českých společností Kebooly a TopMonks.

Hrátky s DPH. Arménský developer účtuje lidem starou daň. Vydělá díky tomu miliony

Developer se na nás bezdůvodně obohatil, naříkají klienti malého projektu na okraji Prahy. Po letech čekání konečně dostali na začátku letošního roku možnost podepsat kupní smlouvy, zaplatit zbylou částku a převzít klíče od hotových rodinných domů. Stavitel si ale k doplatku naúčtoval 15procentní sazbu daně z přidané hodnoty, přestože od nového roku díky vládnímu konsolidačnímu balíčku platí sazba o tři procentní body nižší.

Video placeholde
Kdyby se Ukrajinci nebránili, Putin půjde dál, říká bezpečnostní analytik Bříza • e15

Trump vydírá Evropu v době, kdy investuje do obrany a utrácí miliardy za americké zbraně

Favorit amerického prezidentského klání Donald Trump nedávno vyděsil evropské spojence v NATO tvrzením, že by nedostatečné přispěvatele na obranu nechal Rusku na pospas. Někteří experti berou jeho varování vážně, podle jiných jde o předvolební kampaň a snahu přimět Evropany k větší aktivitě. Od doby, kdy Trump působil v Bílém domě, se každopádně mnoho změnilo. Doporučená dvě procenta HDP letos na obranu vyčlení osmnáct zemí a evropská část Severoatlantické aliance jako celek. Většina evropských nákupů navíc končí u amerických zbrojařů.

Unie řeší švarcsystém a neví si rady. Navržená pravidla nedávají smysl

Je to trochu paradox: zatímco v Česku se vláda zamilovala do jednoho z opatření své národní ekonomické rady, tedy uvolnění pracovního trhu, na evropské úrovni jednali čeští zástupci prakticky ve stejnou dobu o jeho zpřísnění. Konkrétně v oblasti takzvaných pracovníků platforem – což jsou hlavně řidiči Uberu nebo Boltu, kteří nás vozí v noci domů z tahu, nebo poslíčci Rohlíku, Woltu či Foodory, kteří nám donášejí jídlo. Jejich plánovaná proměna v zaměstnance s řadou práv ale narazila.

 

Stane se dnes:

  • Francouzští zemědělci zahájí protest před pařížským veletržním areálem, na místě slibují setrvat až do sobotního příjezdu prezidenta Emmanuela Macrona.
  • Švédský premiér Ulf Kristersson bude v Budapešti se svým protějškem Viktorem Orbánem jednat o maďarské ratifikaci vstupu Švédska do NATO.
  • Vídeňský soud má vynést rozsudek v procesu s bývalým rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, který je obžalován z falešné výpovědi při vyšetřování korupce.