Ranní check: ČEZ těžce vybírá první malý reaktor, bohaté Čechy láká Wall Street

Proslulé sousoší před budovou americké burzy na Wall Street

Proslulé sousoší před budovou americké burzy na Wall Street Zdroj: profimedia

Dobré ráno! Je 340. den roku, svátek má Mikuláš. V tento den v roce 2017 jmenoval prezident Miloš Zeman Andreje Babiše českým premiérem.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

ČEZ těžkopádně vybírá první modulární reaktor

Ambiciózní plány energetické společnosti ČEZ na rychlou výstavbu malých modulárních reaktorů začínají narážet na realitu. Ta ukazuje, jak složité je nové jaderné technologie komercionalizovat. Původně měla polostátní společnost zúžit seznam zvažovaných designů technologií do léta tohoto roku, poté do letošního prosince a nakonec tak neučiní dříve než v průběhu příštího roku. Ohrožen je tak i termín samotného výběru dodavatele elektrárny i jejího zprovoznění.

Macron a Milei ohrožují dohodu mezi EU a jihoamerickými zeměmi

Dojednání konečného znění dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a jihoamerickým sdružením Mercosur se komplikuje. Brusel a Brazílie by chtěly záležitost uzavřít do konce roku, naděje na úspěch v tomto termínu však slábnou. Na vině je rostoucí odpor francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a politické změny v Argentině. Eurokomisař pro obchod Valdis Dombrovskis kvůli potížím tento týden zrušil plánovanou cestu do Brazílie.

Reality ustupují. Bohaté Čechy více láká Wall Street

Tuzemští dolaroví milionáři stále častěji zhodnocují své peníze na zahraničních burzách. Výnosy z akciových trhů se tak pro ně stávají jedním z hlavních zdrojů růstu majetku hned vedle jejich vlastních podnikatelských aktivit. Naopak do pozadí trochu ustoupily nákupy investičních nemovitostí. Vyplývá to z nejnovějšího Wealth Reportu, který zveřejnila J&T banka.

Česku zlevňuje dluh. Stát si půjčuje až o třetinu levněji

Česko má malý důvod k oslavě. Investoři jsou totiž ochotni půjčovat zemi peníze za stále výhodnějších podmínek, a levněji tak financovat rostoucí zadlužení. Na pět let si tak Česko momentálně půjčuje za o třetinu nižší úrok než ještě před rokem a levněji si země dokázala obstarat peníze na trzích naposledy v únoru loňského roku. Důvodem silnější investorské přízně je zejména předpoklad blížícího se uvolňování měnové politiky napříč světem.

Stane se dnes:

  • Americký časopis Time vyhlásí osobnost roku. Zveřejněna by měla být v odpoledních hodinách.
  • Ruský prezident Vladimir Putin má během pracovní návštěvy Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie jednat o situaci na trhu s ropou a izraelsko-palestinském konfliktu.
  • Polská centrální banka oznámí rozhodnutí k měnové politice. Očekává se, že základní úrokovou sazbu ponechá na 5,75 procenta.
  • V Bruselu by se mohlo uskutečnit závěrečné kolo vyjednávání o Aktu o umělé inteligenci. Přelomová legislativa se nyní dojednává v takzvaných trialozích, tedy mezi španělským předsednictvím, Evropskou komisí a Evropským parlamentem.