Ranní check: ČNB snížila úrokovou sazbu. Becherovku kupují Poláci

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Veronika Kolářová, E15

Dobré ráno! Je 356. den roku, svátek má Šimon. V tento den v roce 1997 tým profesora Pafka první transplantaci plic v Česku.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin. 

✅ ČNB poprvé za tři roky snížila klíčovou úrokovou sazbu. Pro byli všichni členové bankovní rady

Česká národní banka změnila úrokové sazby poprvé od června minulého roku. Klíčovou úrokovou míru snížila bankovní rada v čele s guvernérem Alešem Michlem o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Reagovala tak na ustupující inflační tlaky a horší ekonomický vývoj. Pro rozhodnutí hlasovalo všech sedm členů bankovní rady.

✅ Karlovarská Becherovka míří do polských rukou. Kupuje ji prodejce nápojů Maspex

Polský prodejce nápojů Maspex kupuje karlovarskou Becherovku, která dosud patřila francouzské firmě Pernod Ricard. Součástí obchodu je i prodej souvisejících aktiv, včetně závodu v Karlových Varech. Oznámily to obě společnosti, výši transakce neuvedly. Smlouvu o prodeji podepsaly dnes. Dokončení obchodu se očekává do konce června 2024.

✅ Armáda spěchá na nákup desítek vozidel pro ženisty. Dodat by je mohl i některý z českých výrobců

Místo speciálních útočných aut pro výsadkáře, jejichž nákup před necelým půlrokem zarazil antimonopolní úřad, chce armáda už příští rok získat první z více než osmdesáti moderních vozidel pro ženisty. Ta přitom dosud nepatřila k technice, kterou ministerstvo obrany řadilo na první příčky. Překvapivou změnu obsahuje návrh nové Koncepce výstavby Armády České republiky (AČR) do roku 2035, kterou na svém středečním jednání schválila vláda. Tuzemské firmy volají po domácím a nikoliv zahraničním řešení, které je údajně ve hře.

✅ O současných cenách solárních panelů se před lety lidem ani nesnilo, říká šéf firmy SolSol

Evropský trh distributorů solárních komponent zažívá turbulentní pololetí. Většina z nich je podle zakladatele společnosti SolSol Radka Orsága ve ztrátě. Příčinou jsou rekordně nízké ceny panelů, které jsou výsledkem konkurenčního boje čínských výrobců. Nejvíce na současné situaci podle Orsága vydělávají koncoví investoři do solárních parků nebo fotovoltaik na střechy firemních budov. „U velkých komerčních instalací mohou být náklady na výstavbu meziročně i o pětinu nižší,“ říká Orság.

Stane se dnes: