Ranní check: Gigafactory Volkswagenu nebude, WeWork čeká bankrot, ChatGPT slaví narozeniny

Volkswagen v Česku gigafactory nepostaví

Volkswagen v Česku gigafactory nepostaví Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 306. den roku, na dnešek připadá Památka zesnulých. V tento den v roce 2000 přijala Mezinárodní vesmírná stanice první stálou lidskou posádku.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Gigafactory je mimo hru, Volkswagen ji v Líních nepostaví

Koncern Volkswagen znovu odložil rozhodnutí o tom, kde bude stavět svou další továrnu na baterie do elektromobilů. Oznámil to předseda představenstva německé skupiny, do které patří i Škoda Auto, Oliver Blume. Ten o možné výstavbě továrny v Líních na Plzeňsku jednal v pondělí s premiérem Petrem Fialou (ODS), jak avizovala e15. Přesto, že premiér dříve prohlásil, že je třeba dovést jednání k výsledku, nestalo se tak. Ministr průmysl a obchodu Síkela zároveň na tiskové konferenci řekl, že Česko jedná s dalšími zájemci o výstavbu gigafactory.      

✅ Kancelářský startup WeWork vyhlásí bankrot

O poskytovateli sdílených kanceláří WeWork se v posledních letech stále častěji mluví jako o startupové bublině. Problémy, se kterými se startup potýká od roku 2019, už jsou evidentně nad jeho síly. Informace o jeho blížícím se krachu přineslo hned několik zahraničních médií v čele s The Wall Street Journal. Osudné datum a vyhlášení bankrotu firmy má nastat už příští týden.      

✅ ChatGPT oslaví první narozeniny. Další roky jeho fungování poznamená boj o data a peníze

Listopad bude pro nejznámější chatovací jazykový model současnosti zajímavý měsíc. Autoři ChatGPT uspořádají šestého listopadu první velkou konferenci, kde mají oznámit řadu novinek a vylepšení svého výtvoru. Následně se ChatGPT přehoupne koncem měsíce do druhého roku svého fungování. Bez ohledu na to, co firma na konferenci v San Francisku představí, má český byznys o budoucnosti ChatGPT poměrně jasno. Prvních jedenáct měsíců jeho provozu ukázalo, jak moc může inteligentní konverzační nástroj prospívat v dalších letech. Stále palčivější otázkou se ale stává ani ne tak to, co všechno ChatGPT umí, ale jestli se OpenAI vyplatí provozovat.

✅ Respekt potvrdil odchod z vydavatelství Economia, čtvrtinový podíl si podrží zaměstnanci

Časopis Respekt odchází z vydavatelství Economia. Novými majiteli je skupina tvořená slovenským Denníkem N, nadací Independent Press, holdingem Aegis a samotnými redaktory Respektu. Změnu majitele potvrdili představitelé Respektu. Na samostatné fungování chce redakce pomocí crowdfundingu vybrat až pět milionů korun. S informací, že Respekt jedná o odchodu z Economie přišla jako první redakce e15 na začátku září.        

Stane se dnes:

  • ČNB má na programu měnověpolitické jednání bankovní rady
  • Apple zveřejní výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí svého finančního roku
  • Škoda Auto představí novou generaci modelu Superb
  • Německé aerolinky Lufthansa zveřejní hospodářské výsledky za třetí čtvrtletí