Ranní check: Invalidovna se změní k nepoznání. Amazon útočí na OpenAI a Microsoft

Fragment, Invalidovna, vizualizace, Trigema, Magazín Nová Praha

Fragment, Invalidovna, vizualizace, Trigema, Magazín Nová Praha Zdroj: Trigema

Dobré ráno! Je 339. den roku, svátek má Jitka. V tento den v roce 2006 byl irácký diktátor Saddám Husajn odsouzen k trestu smrt. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Šéf Amazonu se opřel do OpenAI a Microsoftu a uvedl konkurenci Nvidii

Nástup generativní umělé inteligence zvyšuje už tak velkou soutěživost mezi největšími technologickými společnostmi. Adam Selipsky, výkonný ředitel největšího poskytovatele cloudových služeb Amazon Web Services (AWS), na konferenci v Las Vegas, které se e15 zúčastnila, nelichotivě komentoval nedávné dění v organizaci OpenAI finančně podporované Microsoftem. Zároveň představil alternativu k ChatGPT a AI čipy konkurující Nvidii.

✅ Invalidovnu čeká bouřlivý rozvoj. Stavět budou developeři, památkáři i divadelníci

Hotel Olympik. To je možná to jediné, na co si Pražané vzpomenou, když mají popsat oblast karlínské Invalidovny. Nepříliš atraktivní území mezi vzkvétající částí Karlína a poněkud méně vzkvétající Palmovkou dnes davy návštěvníků zrovna neláká. To by mohl do několika let změnit mohutný stavební rozvoj ze strany soukromníků, státu a města. Vzniknout tu mají stovky nových bytů, kanceláře, školy i nové kulturní centrum v historické budově Invalidovny, po níž celé území nese dnes své jméno.

✅ Policie stíhá dva lidi z kauzy Xixoio, měli podvést skoro tři tisíce lidí

Policie zahájila v kauze investiční společnosti Xixoio stíhání dvou lidí a jedné firmy za podvod. Škodu způsobenou klientům vyčíslila policie na nejméně 353 milionů korun, eviduje 2931 poškozených zákazníků. Obviněným hrozí až deset let vězení, oznámil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

✅ Jurečka představil online žádost o důchod. Využít ji mohou i invalidé

Nová on-line žádost o důchod je na světě. Podobu nové žádanky představil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka spolu s ředitelem České správy sociálního zabezpečení Františkem Boháčkem. Žádost bude pod správou ČSSZ a součástí jejího ePortálu.

Stane se dnes:

  • V Londýně začne nové kolo stávek, které od 2. do 8. prosince uspořádali kvůli platovým a pracovním podmínkám strojvedoucí zastoupení odborovým svazem Aslef
  • Sněmovní zemědělský výbor projedná krizovou novelu vodního zákona a předlohu k lepší ochraně nejkvalitnější zemědělské půdy
  • Koná se schůze sněmovní komise pro kontrolu činnosti Finančního analytického úřadu
  • Odehraje se slavnostní setkání u příležitosti výstavby nové haly Panasonic na Borských polích