Ranní check: Kdo vyhraje závod o baterii snů. Příchod ETF podpořil altcoiny

Dobré ráno! Je 19. den roku, svátek má Doubravka. V tento den v roce 1978 skončila v německém Emdenu evropská výroba automobilu Volkswagen Brouk.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Elektromobil s dojezdem přes tisíc km, dobitý za pár minut. Kdo vyhraje závod o baterii snů?

O revoluční baterii s pevným elektrolytem se v autoprůmyslu mluví už dlouho, masovou výrobu takto vybavených elektromobilů se však dosud nepodařilo spustit žádné automobilce. Na rozdíl od dnes převažující technologie akumulátorů, které obsahují elektrolyt ve formě tekutiny nebo gelu, by přitom přinesla několik zásadních výhod. Řidiči by dobíjeli násobně kratší dobu, využívali delší dojezd, třeba i přes tisíc kilometrů, a baterie by navíc nabídla podstatně delší životnost a větší bezpečnost. Proto se vývoji této technologie věnuje většina velkých automobilek. A některé už i opatrně plánují její výrobu.

✅ Konec bitcoinové mánie, ať žijí altcoiny. Přelomová ETF dala vydělat dalším kryptoměnám

Historický start prvních veřejně obchodovaných fondů ETF navázaných na bitcoin s sebou přinesl jeden paradoxní efekt: ústup bitcoinu. Lidé aktivně zhodnocující svůj kapitál dlouho čekali na možnost vsadit na nejpopulárnější kryptoměnu světa z pozice relativního bezpečí a komfortu akciového investora. Už týden mohou – jenže s trochou nadsázky řečeno rostlo všechno jiné než právě bitcoin. Jeho váha v kryptosvětě, měřená celkovou hodnotou jeho mincí ve srovnání s trhem všech kryptoměn dohromady, v polovině ledna klesla pod padesát procent. Bitcoin tak ve světě virtuálních mincí navzdory očekáváním ztratil svou majoritu.

✅ I díky vývoji v Praze chceme v počítačích nahradit pevné disky, říká legenda Silicon Valley

John Colgrove patří mezi legendy Silicon Valley. Spoluzaložil společnost Veritas pro správu dat, kterou koupil kyberbezpečnostní obr Symantec. V roce 2009 rozjel firmu Pure Storage vyvíjející servery pro ukládání dat. Na newyorské burze má dnes tato firma hodnotu dvanáct miliard dolarů a Colgrove ji spoluřídí jako šéf pro technologie a vizi. Pure Storage v roce 2019 vybudovala evropské vývojové centrum v Praze a datová úložiště pro velkou část světa montuje v továrně Foxconnu v Kutné Hoře.

✅ Startují velké změny ve státním IT. Vláda chystá národní cloud, rozšíří datacentrum

Stát se podle informací e15 chystá ztrojnásobit kapacity svého datového centra, které sídlí v obci Zeleneč u Prahy. Rozjíždějí se tím přípravy na spuštění státního cloudu, v jehož rámci budou informační systémy nutné pro chod země provozovat dva vysoce zabezpečené datové komplexy. Ty spadají pod podnik Státní pokladna Centrum sdílených služeb (SPCSS).

Stane se dnes:

  • Poslanecká sněmovna bude pokračovat v mimořádné schůzi ke koaličnímu návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí.
  • Předseda slovenské vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini oznámí, zda bude kandidovat v březnových prezidentských volbách.
  • Končí zasedání Světového ekonomického fóra. Jedním z vrcholů posledního dne má být kulatý stůl o globální ekonomice, kterého se účastní mimo jiné šéfka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová, šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová či německý ministr financí Christian Lindner.