Ranní check: Musk změní logo Twitteru, stát přestane vyplácet výchovné

Musk chce změnit logo Twitteru. Ikonický modrý ptáček se může odebrat do historie už v pondělí.

Musk chce změnit logo Twitteru. Ikonický modrý ptáček se může odebrat do historie už v pondělí. Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 205. den roku, svátek má Kristýna. V tento den před deseti lety došlo k železniční nehodě u španělského Santiaga de Compostela. Během tragédie zemřelo 79 lidí. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí uplynulých hodin.

Elon Musk chce změnit logo Twitteru. Ikonického modrého ptáčka nahradí písmeno X

Miliardář Elon Musk v neděli oznámil, že plánuje změnit logo Twitteru z proslulého modrého ptáčka na písmeno X, což by byla další velká změna od doby, kdy loni v říjnu koupil tuto platformu sociálních médií za 44 miliard dolarů, asi 930 miliard korun. V sérii příspěvků na svém účtu majitel Twitteru uvedl, že se chystá provést změnu celosvětově nejdříve v pondělí.

Požár na Rhodosu vyvolal největší evakuaci v dějinách Řecka. Cestovní kanceláře ruší lety

Šíření lesního požáru na ostrově Rhodos spustilo největší evakuační operaci, jaká kdy v Řecku probíhala. Před plameny už muselo utéct přes 20 tisíc lidí. Situace se dotkla i stovek českých turistů, kteří jsou na řeckém ostrově na dovolené. Tuzemské cestovní kanceláře ruší cesty do dané destinace. Ministerstvo zahraničí vyšle do Řecka kvůli evakuaci speciální tým. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) je připraven do země vyslat i vládní letadlo.  

 Pětistovka výchovného dozná změn, jen letos spolkne 19 miliard. Vládu čeká další střet

Za tři až čtyři roky přestane stát vyplácet především novým důchodkyním takzvané výchovné, tedy pětistovku za každé vychované dítě. Bonus má nahradit nový rodinný vyměřovací základ, který ocení dobu mateřství a rodičovství, i případný společný vyměřovací základ manželů. Počítá s tím ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) v chystané penzijní reformě, jejíž návrh předloží v září do mezirezortního připomínkového řízení.

✅ IT experti ze Západu přinesou inovace i peníze. Pro české firmy jsou však příliš drazí

Vláda na konci června schválila program Digitální nomád, jehož pilotní projekt už běží. Má přilákat zejména IT specialisty ze zahraničí, kteří v Česku budou žít, a podpoří tak tuzemskou ekonomiku i cestovní ruch. Technologické firmy se shodují, že tak lze přilákat nové talenty, avšak s vyššími mzdovými požadavky, než si české podniky budou moci dovolit – program totiž cílí jen na odborníky ze Západu. 

Stane se dnes:

  • V Římě proběhne jednání OSN o potravinové bezpečnosti a udržitelnosti zemědělství. Zúčastní se ho generální tajemník OSN António Guterres a zástupci více než 160 zemí včetně dvaceti hlav států a premiérů. 
  • Vyjde předběžná zpráva o červencovém vývoji podnikatelské aktivity ve Spojených státech.
  • Největší nízkonákladová letecká společnost v Evropě, irský Ryanair, zveřejní své čtvrtletní hospodářské výsledky.