Ranní check: Pavel sestavuje hradní tým, Rolls-Royce chystá reaktory v Česku

Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla, druhé kolo prezidentských voleb, 28. ledna 2023

Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla, druhé kolo prezidentských voleb, 28. ledna 2023 Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Volební štáb prezidentského kandidáta Petra Pavla, druhé kolo prezidentských voleb, 28. ledna 2023
2
Fotogalerie
  • Zvolený prezident Petr Pavel sestavuje tým
  • Personalisté se chystají na povinnost zveřejňovat mzdy v inzerátech
  • Rolls-Royce může spustit modulární reaktory v Česku už v roce 2030

Dobré ráno! Je třicátý den roku, svátek má Robin. V tento den v roce 1972 zastřelili v severoirském Derry britští výsadkáři třináct neozbrojených demonstrantů. Událost vešla do dějin pod názvem Krvavá neděle. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Koho si vezme zvolený prezident Petr Pavel na Pražský hrad

Nově zvolený prezident Petr Pavel chce do březnové inaugurace poskládat svůj tým. Na Pražský hrad si vezme kancléřku, protokoláře, tajemníka, tiskovou mluvčí, poradce a další spolupracovníky. O některých pozicích je jasno, jiné posty ještě čekají na obsazení. Dosluhující spolupracovníci prezidenta Miloše Zemana si mezitím hledají novou práci, protokolář Vladimír Kruliš například míří do České národní banky a šéf hradního zahraničního odboru Rudolf Jindrák se zase stal před pár dny velvyslancem na Slovensku.      

✅ Rusko a Ukrajina už v IT pro Česko nejsou konkurence, říká Ivo Horský z EnOcean

Kvůli probíhající válce nedaleko našich hranic ubyla Česku konkurence v podobě Ruska a Ukrajiny coby populární a relativně levné destinace pro zakládání vývojových center společností zaměřených na informační technologie. Americké IT firmy a startupy zase rozjely masivní propouštění, což se opět může pozitivně projevit na našem trhu. Alespoň si to myslí Ivo Horský, ředitel softwarového vývoje německé společnosti EnOcean. Tento spin-off Siemensu zaměřený na vývoj senzorů pro chytré budovy a průmysl začal v Praze budovat vývojářskou a testovací centrálu.      

Z(a)tracená čísla: Jak dá Pražanům vydělat metro

Video placeholde
Metro dá Pražanům vydělat ranec. Byty nesou podle barvy trasy, přestupte na zlatou kolej • Videohub

✅ Personalisti neví, jak budou vysvětlovat rozdíly ve mzdách

Firmy budou v budoucnu muset nabízenou mzdu uvádět již v inzerátu, velké podniky budou navíc nucené povinně kontrolovat případné genderově nerovné odměňování. To udává evropská směrnice o transparentním odměňování, kterou schválily členské státy Evropské unie na konci prosince v rámci již zakončeného českého předsednictví v Radě EU. Ačkoli se firemní personalisti shodují, že směrnice do jisté míry pomoci může, se zveřejňováním mzdy jsou podniky stále opatrné a varují, že bude potřeba případné rozdíly důsledně vysvětlovat. Dohoda navíc neřeší příčinu, ale až dopady celého problému.      

✅ Rolls-Royce může spustit své malé modulární reaktory v Česku už kolem roku 2030

Generální ředitel britské společnosti Rolls-Royce SMR Tom Samson jednal tento týden v Praze s vedením skupiny ČEZ o nasazení malých modulárních reaktorů Rolls-Royce v tuzemsku. Podle Samsona by reaktory mohly být uvedeny do provozu už na počátku příští dekády. Chystanou spolupráci přijeli do Česka osobně podpořit také britský ministr obchodu Greg Hands a obchodní komisař pro Evropu Chris Barton.  

Stane se dnes:

  • Trinity Bank zveřejní hospodářský výsledek za rok 2022
  • Irská společnost Ryanair Holdings zveřejní hospodářské výsledky za třetí fiskální čtvrtletí
  • Prezident Miloš Zeman navštíví Srbsko
  • Soud začne znovu projednávat kauzu rozdělování sportovních dotací na ministerstvu školství