Ranní check: Skupina Linde opustí burzu, Síkela po jednání věří v gigafactory

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je dvacátý den roku, svátek má Ilona. V tento den v roce 1998 byl Václav Havel podruhé zvolen prezidentem České republiky. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Plynárenský obr Linde odchází z frankfurtské burzy. Akciím to může prospět  

Hlavní německý akciový index DAX přijde o svého nejhodnotnějšího člena. Chemická skupina Linde, která je světovým lídrem v oblasti technických plynů, opustí frankfurtskou burzu na začátku března. S cennými papíry Linde se poté bude obchodovat výhradně v New Yorku. Daný krok ve středu odsouhlasilo 93 procent akcionářů podniku.       

✅ Škodovácká Boleslav vyčkává na propouštění agenturních zaměstnanců. Očekává příliv mozků  

Šéf odborů Škody Auto Jaroslav Povšík počátkem prosince varoval, že je v automobilce ohroženo 12,5 tisíce míst, což by městem, v němž velká část obyvatel pracuje ve firmě, zásadně otřáslo. Obyvatelé Mladé Boleslavi přesto neztrácejí optimismus, automobilka je podle nich s městem až příliš spjatá. Jako první by navíc případné propouštění pravděpodobně postihlo agenturní zaměstnance, což by řada místních dokonce uvítala.      

✅ Nabídnu řešení lidem z regionů postižených ekonomickou transformací, říká Petr Pavel  

Ve čtvrtek dopoledne se favorit prezidentských voleb Petr Pavel vypravil za voliči do Ostravy. Byl to jeden z jeho nejdůležitějších výjezdů v klíčové fázi kampaně. V Ostravě podobně jako v Ústí nad Labem v prvním kole prohrál, proto se chce na tyto regiony více zaměřit. Pavel už také oznámil, že vrátí milionové sponzorské dary od majitele sítě drogerií Martina Moravce nebo spoluzakladatele Partners Petra Borkovce. „Domluvili jsme se s týmem, že omezíme některé větší dary a dáme prostor spíše drobným dárcům,“ dal se slyšet Pavel. Naopak využil podporu od vlakového dopravce Leo Express a na cestu do Ostravy se vydal právě s touto společností.      

Pusťte si rozhovor s prezidentským kandidátem Petrem Pavlem:

Video placeholde
Petr Pavel ve vlaku na cestě do Ostravy • E15

 

✅ Jsme blízko k zisku gigafactory, věří ministr Síkela po schůzce se špičkou Volkswagenu  

Česká republika má blízko k získání nové továrny koncernu Volkswagen na bateriové články, jejíž výstavba by stála až 120 miliard korun a stala se tak jednou z největších investic zahraničních firem v tuzemsku. Ministerstvo průmyslu a obchodu věří, že brzy nalezne shodu na parametrech investice s potenciálním investorem, uvedlo ministerstvo ve vyjádření pro deník E15 poté, co se ministr Jozef Síkela ve středu sešel s Thomasem Schäferem, jenž řídí hlavní koncernovou značku Volkswagen.  

Stane se dnes:  

  • Davos čeká poslední den zasedání Světového ekonomického fóra. Proběhne kulatý stůl o globální ekonomice, kterého se zúčastní šéfka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgievová nebo šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová
  • Pokračuje projednávání případu takzvaných trafik pro poslance ODS, ve kterém čelí obžalobě bývalý premiér Petr Nečas a jeho manželka Jana Nečasová
  • Na americké základně Ramstein v Německu se uskuteční schůzka kontaktní skupiny pro Ukrajinu, což je sdružení spojeneckých zemí ke koordinaci vojenské pomoci