Ranní check: SpaceX prozradila datum startu Starship, ženevský autosalon obsadí Číňané

Systém Starship společnosti SpaceX

Systém Starship společnosti SpaceX Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 317. den roku, svátek má Tibor. V tento den v roce 1992 přijalo Federální shromáždění zákon o dělení majetku ČSFR. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Karel Schwarzenberg byl poslem minulosti, který nás však posouval vpřed

Ve věku 85 let zemřel ve Vídni bývalý prezidentský kandidát, ministr zahraničí a čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Zemřela autorita, která otevírala dveře Česku do světa a Čechům do jejich duše a svědomí. Karel Schwarzenberg spojoval prvorepublikovou, exilovou i posametovou zkušenost tohoto národa, jehož se vždy cítil součástí a kterému se vždy snažil pomáhat.      

✅ Šetřící Němce nahrazují agilní Číňané. Ženevský autosalon bude symbolem změny

Kdysi věhlasný švýcarský autosalon, kde automobilky hrdě vystavovaly nejžhavější novinky i futuristické koncepty, zasáhl nezájem tradičních evropských značek. Zcela pustoprázdno poblíž jižního cípu Ženevského jezera však zkraje příštího roku nebude. Uvolněný prostor částečně obsadí čínští výrobci, kteří na evropských trzích expandují s e-auty a pro evropské automobilky představují nebezpečnou konkurenci.    

 

✅ SpaceX poprvé odhalila možné datum druhého letu rakety Starship. Startovat může v pátek

Největší vesmírná raketa na světě Starship, kterou vyvíjí společnost SpaceX Elona Muska, by mohla už příští týden složit reparát. Po ne zcela úspěšném prvním dubnovém zkušebním testu, kdy raketa vybuchla, by se její novější verze mohla znovu pokusit dosáhnout oběžné dráhy. SpaceX poprvé oznámila možné datum této zkoušky. Je jím 17. listopad, tedy tento pátek. 

✅ Realitní portál z prestižního indexu londýnské burzy spadl téměř o pětinu

Aktivní správa akciového portfolia si žádá nejen schopnost vybrat tituly s potenciálem vysokého zhodnocení, ale také trpělivost. Akcie určité společnosti můžou vypadat slibně, pokud je však ocenění příliš vysoké, nemá smysl nakupovat. Jednou za čas se ale naskytne ta správná příležitost ke koupi třeba proto, že se kurz přehnaně propadne v reakci na nepříznivou zprávu. Náhle přijde chvíle na rychlé rozhodnutí, zda své investiční tezi dál věříte. Takové dilema v posledních týdnech řeší investoři v případě jedné menší, ale ve svém sektoru dominantní a zároveň velmi ziskové britské firmy.    

Stane se dnes: 

  • Evropský účetní dvůr (EÚD) zveřejní tiskovou zprávu Evropské komise o výkonnosti rozpočtu Evropské unie
  • Soud pokračuje v projednávání kauzy rozdělování sportovních dotací pražského magistrátu. Obžalobě čelí devět lidí včetně exministra Karla Březiny
  • Česká národní banka zveřejní základní měsíční údaje platební bilance za září
  • Odehraje se jednání ministerstva zdravotnictví, zdravotnických odborů a zástupců lékařů, kteří od prosince odmítli přesčasovou práci