Ranní check: Třetí pilíř je nejslabším článkem důchodové reformy, Tusk zajistil pro Polsko peníze z Bruselu

Polský premiér Donald Tusk

Polský premiér Donald Tusk Zdroj: ČTK / AP / Czarek Sokolowski

Dobré ráno! Je 58. den roku, svátek má Alexandr. V tento den v roce 2015 byl v Moskvě zastřelen ruský opoziční politik Boris Němcov.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Strnad prodal Veolii energetickou firmu Advance Energo. Energetice dál věří, vsadí ale hlavně na jádro

Průmyslová skupina Jaroslava Strnada CE Industries zeštíhluje své aktivity v oblasti energetiky. Francouzské skupině Veolia prodala dodavatele energetických služeb Advance Energo, se kterým před čtyřmi roky začala budovat svou energetickou divizi. Pro CE Industries se po rozmachu jiných oborů ve skupině energetické služby staly okrajovou záležitostí, naopak pro Veolii je akvizice příležitostí k posílení na trhu, kde působí teprve krátce a musí dotahovat konkurenci. Transakci e15 potvrdily obě strany obchodu, její velikost ale nekomentovaly.

✅ Třetí pilíř je nejslabším článkem důchodové reformy. Ministerstvo zatím nemá řešení, říká Pertold

Cílem takzvané velké důchodové reformy, která je aktuálně v připomínkovém řízení, je udělat z českého penzijního systému finančně udržitelnou záležitost. Podle Filipa Pertolda, ekonoma z akademického pracoviště CERGE-EI, zástupce výkonného ředitele thing tanku IDEA a člena poradního týmu ministra práce a sociálních věcí k důchodové reformě, sníží opatření projektovaný nárůst výdajů na důchody na zhruba 2,5 % HDP. Tedy přibližně na polovinu oproti predikci Národní rozpočtové rady z roku 2019. Stát toho chce dosáhnout zejména úpravou důchodového věku a zpomalením nárůstu nových důchodů po roce 2025.

✅ Tusk zajistil pro Polsko peníze z Bruselu, jeho vztahy s Kyjevem testují zemědělci

Od vlády Donalda Tuska se čekalo urychlené zlepšení vztahů Polska s Evropskou unií i některými jednotlivými zeměmi. V prvním bodě od prosince fungující kabinet dosáhl jednoznačného úspěchu. Brusel minulý týden oznámil, že Varšavě odblokuje až 137 miliard eur z unijních fondů. V komplikovaných vztazích Varšavy s Berlínem a Kyjevem však i s novou vládou rezonují staré potíže: téma válečných reparací a zemědělských zájmů. Tuska k tomu čeká složitá práce na dalších změnách, které od něj voliči čekají, mimo jiné v oblasti přístupu žen k interrupcím.

✅ Burzovní drama Redditu už je napsané. Uživatelé se bouří, IPO prý nebyl dobrý nápad

Patnáctimilionový národ investorů na legendárním fóru WallStreetBets propírá zřejmě nejdelikátnější investiční téma za svou zhruba čtrnáctiletou historii. A totiž akcie mateřského Redditu, který by se mohl objevit na burze už během příštího měsíce. Jindy nadšení uživatelé sítě, neboli takzvaní "redditors" vidící do střev fungování sociální sítě zřejmě nejlépe, přitom zůstávají vůči potenciální investici do "svého světa" překvapivě chladní. Poukazují na to, že vstup Redditu na burzu se stane pomyslnou tečkou za dosavadním nadšeneckým způsobem organizace sítě a přinese jen vyšší důraz na zisk a zničí její podstatu. Ve hře je prý i případná uživatelská revolta. Ta by se mohla projevit sázkami na startovní pokles akcií. 

Stane se dnes:

  • Protest proti maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi a slovenskému premiérovi Robertu Ficovi, kteří se v Praze od 11:00 zúčastní jednání předsedů vlád Visegrádské skupiny.
  • TK řetězce restaurací rychlého občerstvení McDonald’s, jehož zástupci představí hospodářské výsledky za rok 2023, počty zákazníků, nové produkty a charitativní projekty.
  • Jednání předsedy vlády Petra Fialy (ODS) s premiéry zemí V4 Donaldem Tuskem, Robertem Ficem a Viktorem Orbánem.
  • Pokračuje plenární zasedání Evropského parlamentu. Poslanci budou debatovat a následně hlasovat o uvolnění 50 miliard eur pro Ukrajinu a dalším navýšení dlouhodobého rozpočtu EU.