Ranní check: Ukrajinci zřejmě zaútočí na Melitopol. Cestovky čekají jedno z nejlepších let

Ukrajinci tvrdí, že Rusové v Melitopolu v očekávání protiofenzivy začínají panikařit.

Ukrajinci tvrdí, že Rusové v Melitopolu v očekávání protiofenzivy začínají panikařit. Zdroj: Profimedia

Dobré ráno! Je 102. den roku, svátek má Julius. V tento den v roce 1961 odstartoval Jurij Gagarin ke svému historickému vesmírnému letu.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

✅ Cestovatelská horečka vypukla. Zájezdy i letenky podražily, cestovky přesto hlásí žně

Cestovní kanceláře i prodejci letenek vstupují do klíčové fáze roku. Prodejní výkon v dubnu a květnu rozhodne o tom, zda budou hladovým českým majitelům či mateřským skupinám v Německu a Polsku reportovat zvýšení miliardových tržeb, nebo průšvih, jemuž by se na nečekaně rychle rostoucím trhu rovnala dokonce i stagnace. Zatím ale má cestovní ruch nakročeno k jednomu z nejziskovějších roků od revoluce i přes to, že ceny zájezdů a především letenek meziročně vzrostly až o vyšší desítky procent.

✅ Čeká se ukrajinský úder na Melitopol. Cesta na Krym bude pro síly Kyjeva náročná

Ukrajinské síly jsou pod tlakem, aby zahájily jarní protiofenzivu a osvobodily další území. Očekává se, že jejich hlavním cílem bude Melitopol, jehož ovládnutí by jim otevřelo cestu na Krym. Kyjev však patrně vyčkává na příznivější počasí, které nastane v příštích týdnech. Panují obavy, že jeho plány by mohly zmařit uniklé americké vojenské dokumenty, jejichž pravost Pentagon prověřuje.

✅ Český kryptobyznys hrozí žalobou na banky a odchodem do zahraničí

Kauza s hromadným rušením bankovních účtů domácím kryptofirmám bude mít pokračování. Česká kryptoměnová asociace (ČKMA) ladí společný postup svých členů vůči finančním domům. „Řešením může být i žaloba,“ uvedl předseda ČKMA František Vinopal. Domácí společnosti s globálním přesahem typu SatoshiLabs nebo Braiins se navíc zamýšlejí nad tím, zda má vůbec smysl pokračovat v byznysu v Česku.

„Není to strašení, ale fakt. Česko je přitom v oboru kryptoměn obdoba Silicon Valley. Po státu jsme nikdy nic nechtěli a ani nechceme,“ dodává finanční ředitel SatoshiLabs Štěpán Uherík.      

✅ Nejdřív tramvaj, pak developeři. K zástavbě nákladového nádraží si Praha 3 klade podmínku

Jeden z největších pražských brownfieldů v areálu někdejšího nákladového nádraží Žižkov stále čeká na změnu územního plánu, která by měla umožnit šestici developerů postavit novou čtvrť pro dvacet tisíc obyvatel. Vedení Prahy 3 si nyní klade novou podmínku – chce mít jistotu, že na místě vznikne tramvajová trať.

Stane se dnes:

  • Úřad práce zveřejní údaje o březnové nezaměstnanosti v Česku.
  • Americký prezident Joe Biden se v Severním Irsku setká s britským premiérem Rishim Sunakem. Britové chtějí rozhýbat zamrzlá jednání o vzájemné obchodní dohodě. Čtěte více >>>