Ranní check: Věřitelé Sberbank dostanou peníze, Kellnerová zakládá superholding

Schůze věřitelů Sberbank

Schůze věřitelů Sberbank Zdroj: E15 Michael Tomeš

Dobré ráno! Je 318. den roku, svátek má Sáva. V tento den v roce 1918 byl Tomáš Garrigue Masaryk zvolen prvním prezidentem Československé republiky. 

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Soud schválil výplatu věřitelů Sberbank, v banku je téměř 57 miliard korun

Věřitelé Sberbank mají otevřenou cestu ke svým penězům. Městský soud v Praze totiž v pondělí povolil takzvaný částečný rozvrh výplaty věřitelů padlé banky. Jinými slovy to znamená schválení výplaty bezmála 57 miliard korun, což odpovídá 95 procentům nárokovaných peněz. Ty by měli mít věřitelé na účtech do dvou měsíců. I tak bance ještě část financí zbude, koncem října měla insolvenční správkyně Jiřina Lužová k dispozici téměř 62,4 miliardy korun.    

✅ Kellnerová založila superholding jménem Amalar. Hlavním poradcem rodiny bude Rusnok

Rodina zesnulého Petra Kellnera zakládá společnost Amalar Holding, do kterého se postupně včlení všechna rodinná aktiva. Cílem je zjednodušení vlastnické struktury, která bude plně pod kontrolou rodiny Kellnerových, řekl mluvčí rodiny Tomáš Perman. Novou společnost označuje jako superholding.      

✅ Dluhopisář Sincom s pompou nabral stamiliony korun, nyní část peněz nesplácí

Tuzemský trh firemních dluhopisů řeší další kauzu. Přinejmenším čtvrt roku už na své peníze čekají dluhopisoví věřitelé společností ze skupiny Sincom Capital. Loni jí ČNB schválila vydání dluhopisové emise o potenciálním objemu až 2,5 miliardy korun. Sesterské firmy Sincomu pak vydaly hned několik emisí bondů o objemu až jednoho milionu eur. Podle advokátů zastupujících poškozené může mít Sincom a s ní propojené sesterské společnosti až stovky věřitelů. Přesný objem závazků skupiny, která nabírala peníze na nákup apartmánů v Dubaji, je však neznámý, může ale jít do stamilionů korun. Podle informací e15 už někteří z věřitelů firmy ze skupiny zažalovali.

✅ Ceny energií zvyšují příjmy státu ze strategických firem. Letos je to už 61 miliard

ČEZ, Čepro, Mero a další státní a polostátní firmy za posledních pět let výrazně navýšily svůj příspěvek rozpočtu. Ještě v roce 2018 odvedly zhruba deset miliard korun, loni státní rozpočet posílily už o více než 26,5 miliardy. Podle každoroční zprávy rezortu financí předložené tento týden vládě si nejlépe z nich vede ČEZ, který letos vyplatil vůbec nejvyšší dividendu, 54 miliard korun.     

Stane se dnes:

  • Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zveřejní pravidelnou měsíční zprávu o situaci na trhu s ropou
  • Tchajwanská společnost Foxconn, která je největším smluvním výrobcem elektroniky na světě a hlavním výrobcem přístrojů Apple, oznámí výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí
  • V newyorské aukční síni Sotheby's půjde do dražby kubistické dílo La Glace z roku 1912 španělského malíře Pabla Picassa
  • Vyjde zpřesněná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu (HDP) v zemích EU za třetí čtvrtletí