Bartoš představí Portál stavebníka na konci dubna. Na testování bude mít jen pár měsíců

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Článek ze speciálu
Realitní trh e15
Partner obsahu

Už za čtyři měsíce začne v plném rozsahu platit nový stavební zákon. Stavebníci mají mít možnost podávat a sledovat stavební řízení na jednom místě a spolehnout se na lhůty, kterými budou úředníci vázáni. Klíčovou součástí celého procesu mají být elektronické portály, do nichž budou mít přístup úřady i veřejnost. Ministerstvo pro místní rozvoj teprve na vývoji portálů pracuje a trh se obává, že budou v červenci spuštěny bez všech avizovaných funkcí.

Rezort pod vedením ministra Ivana Bartoše (Piráti) pracuje v současné době na dvou hlavních systémech. Jedním je agendový informační určený pro úředníky a druhým Portál stavebníka, který má sloužit veřejnosti. První verzi úřednického systému ministerstvo již testuje, druhá verze by měla být k testování připravena v červnu. „Portál stavebníka se vyvíjí agilním způsobem, a kromě funkční a technické stránky věnujeme pozornost i uživatelské přívětivosti,“ popsal dynamický způsob vývoje portálu mluvčí ministerstva Petr Waleczko.

První verzi portálu pro veřejnost chce Bartoš představit koncem dubna na Stavebním veletrhu v Brně. Testovat se tak začne v květnu, tedy dva měsíce před ostrým spuštěním. Portál, který bude propojen se základními registry, by měl obsahovat veškeré informace o probíhajícím stavebním řízení včetně potřebných dokumentů. Stavebník v něm uvidí, jaké dotčené orgány se už k návrhu vyjádřily. Cílem je omezit papírování a celé řízení značně urychlit.

Digitalizace by měla ministerstvo pro místní rozvoj vyjít v příštích dvou až třech letech na 650 milionů korun, což má vystačit na pořízení systémů, hardwarového vybavení i třeba úložiště dokumentů. Je to zhruba třetina částky, se kterou původně počítala Bartošova předchůdkyně Klára Dostálová z hnutí ANO. Exministryně chtěla dodat systém v ucelené podobě, Bartoš se jej ale rozhodl dodat po částech.

Narazil přitom ale na antimonopolní úřad, který loni zrušil Bartošův tendr na dodavatele systému, který měl kromě částí vyžadovaných stavebním zákonem zahrnovat i další funkce. Ministr se poté rozhodl zadat zakázku v okleštěnější podobě, tedy pouze v rozsahu požadovaném zákonem, stejné firmě jako předtím. Firma InQool získala zakázku za 37 milionů korun bez soutěže.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tento krok momentálně přezkoumává. „Týká se to možného zákazu plnění smlouvy. Termín vydání rozhodnutí nelze předvídat, nicméně s ohledem na běžné lhůty se dá předpokládat, že se bude jednat o následující týdny,“ uvedl Waleczko, podle kterého ale firma nadále pracuje na vývoji systému v souladu s nastaveným harmonogramem. Pořád nicméně hrozí, že antimonopolní úřad v příštích týdnech zakázku zruší.

Probíhající snahy o digitalizování stavebního systému dlouhodobě kritizují profesní svazy stavebníků a developerů. Většina z nich se obává, že se portály nestihnou připravit, úředníci zaučit a dostatečně hardwarově vybavit, na což upozorňuje i Svaz měst a obcí. „Panuje velká obava, že část digitalizace bude ve skutečnosti nahrazena pouhou elektronizací, která ale nezajistí očekávané řešení, a že některé části digitalizace již v zásadě nelze stihnout,“ uvedla Platforma pro zdravý stavební zákon, která sdružuje hlavní profesní svazy, v otevřeném dopise. „Může se stát, že v průběhu července a srpna 2024 se celý proces pořizování územně-plánovací dokumentace a stavebního řízení v České republice zastaví.“ Ministerstvo trvá na tom, že lhůtu v polovině roku zvládne dodržet, byť některé funkce do portálu přibudou až později.

Kromě digitalizace se developeři obávají toho, jak bude nový stavební zákon v praxi fungovat. „Za jeden z nejpalčivějších problémů pokládám nedostatečnou připravenost prováděcích právních předpisů. Nejsou dosud plně připraveny a schváleny, ačkoliv jsou klíčové pro specifikaci požadavků na výstavbu a dokumentaci pro povolení. To vede k nejasnostem a potenciálním zmatkům v praxi,“ upozornil majitel developerské skupiny JRD Jan Řežáb.