Kellner, Vítek a spol. míří s realitním byznysem za hranice

Tuto kancelářskou budovu v Berlíně koupila PPF za 1,1 miliardy korun. Celkově Petr Kellner investoval
jen za poslední rok do nákupů administrativních center v zahraničí kolem 5,8 miliardy korun

Tuto kancelářskou budovu v Berlíně koupila PPF za 1,1 miliardy korun. Celkově Petr Kellner investoval jen za poslední rok do nákupů administrativních center v zahraničí kolem 5,8 miliardy korun Zdroj: PPF

Českým a slovenským miliardářům se zalíbily zahraniční nemovitosti. Zatímco dříve kupovali soukromé vily někde v teple, nyní jde o investice do výnosových realit. Desítky miliard korun směřují do nákupu a výstavby kanceláří, hotelů i luxusních bytových komplexů.

Na investiční nákupy realit vyrazil v posledním roce nejbohatší Čech Petr Kellner, pozadu nezůstal ani král nemovitostí Radovan Vítek. O průlom na polský realitní trh se pokouší investiční skupina Penta, která je jedním z finalistů tendru polských drah na přestavbu důležitého nádraží ve Varšavě. Ze stejné soutěže už vypadla slovenská HB Reavis, která ale jinak patří v Polsku mezi největší stavitele kanceláří.

Čechům začal být z jedné strany domácí trh malý a ze strany druhé se v Evropě objevily zajímavé investiční příležitosti. Například v podobě prodejů, k nimž zadlužené developery nutí věřitelé.

Do nákupů nemovitostí v cizině se pustil nejbohatší Čech Petr Kellner. V Nizozemsku a Německu koupil kancelářské budovy za 230 milionů eur, tedy zhruba za 5,8 miliardy korun. A to tato částka nezahrnuje letos zahájenou výstavbu administrativního komplexu u Moskvy, která bude stát PPF jen v první fázi asi šest miliard korun.

Celkem 140 milionů eur vydala Kellnerova PPF za balík nizozemských administrativních center, která koupila od pojišťovací skupiny Axa. Počáteční roční výnos z těchto kanceláří je dvanáct procent, což je ve srovnání s dalšími kancelářskými nemovitostmi v zemi velice slušná výnosová míra. Ostatně Kellner pozorně sleduje právě nemovitosti, které dobrý výnos poskytují. Jde například o reality, jež majitelé prodávají pod tlakem kvůli uspokojení věřitelů. „Nevylučujeme, že budeme pokračovat v investování ve vybraných zemích včetně Nizozemska a Německa, ale ke svým konkrétním záměrům se nevyjadřujeme,“ sdělil deníku E15 mluvčí PPF Radek Stavěl.

Administrativní centrum Arena Corner Office Centre v Budapešti koupila CPI spolu s dalšími nemovitostmi fondů Endurance. Včetně převzetí maďarské skupiny Ablon zvýšil Radovan Vítek hodnotu svých aktiv o osmnáct miliard korunAdministrativní centrum Arena Corner Office Centre v Budapešti koupila CPI spolu s dalšími nemovitostmi fondů Endurance. Včetně převzetí maďarské skupiny Ablon zvýšil Radovan Vítek hodnotu svých aktiv o osmnáct miliard korun | OrcoAdministrativní centrum Arena Corner Office Centre v Budapešti koupila CPI spolu s dalšími nemovitostmi fondů Endurance. Včetně převzetí maďarské skupiny Ablon zvýšil Radovan Vítek hodnotu svých aktiv o osmnáct miliard korun

Využít krize k nákupům umí také král tuzemských nemovitostí Radovan Vítek. Nejdříve před rokem přes odkup pohledávky od irské konsolidační agentury ovládl hotelový komplex na francouzské Riviéře. Nyní ho předělává na luxusní byty.

Tento projekt s celkovou investicí přes čtyři miliardy korun byl ale jen předehrou. Vítek se následně pustil do skupování cenných papírů developerských skupin Orco a Ablon, tedy firem oslabených dluhy a turbulencemi na realitních trzích. Tyto investice zvýší hodnotu aktiv Vítkovy skupiny CPI přibližně o 700 milionů eur, tedy asi o osmnáct miliard korun.
CPI od Orka převzala nemovitosti investičních fondů Endurance, díky čemuž mimo jiné získala kancelářská centra ve Varšavě a Budapešti. Letos v červnu dokončila CPI také převzetí Ablonu. Kromě maďarského a polského trhu tím pronikne také do Rumunska.

Kancelářský komplex Gdański Business Center ve Varšavě je jedním z několika velkých projektů slovenské developerské skupiny HB Reavis v Polsku. Investice do tamních projektů se pohybuje minimálně v řádu miliard korunKancelářský komplex Gdański Business Center ve Varšavě je jedním z několika velkých projektů slovenské developerské skupiny HB Reavis v Polsku. Investice do tamních projektů se pohybuje minimálně v řádu miliard korun | HB ReavisKancelářský komplex Gdański Business Center ve Varšavě je jedním z několika velkých projektů slovenské developerské skupiny HB Reavis v Polsku. Investice do tamních projektů se pohybuje minimálně v řádu miliard korun

Další investiční dravce neláká tolik nákup již stojících nemovitostí, ale spíše jejich výstavba. To je případ z českého trhu dobře známé společnosti HB Reavis slovenských miliardářů Ivana Chrenka a Viliama Pančíka, z níž se vyklubal jeden z nejvýznamnějších stavitelů nových kanceláří v Polsku. V současné době rozestavěné nebo připravované projekty firmy v Polsku čítají kolem 240 tisíc metrů čtverečních administrativních ploch.

O průlom na polský realitní trh se nyní pokouší také investiční skupina Penta. Nyní je ve finále tendru polských drah na rekonstrukci a následné komerční využití Gdaňského nádraží ve Varšavě. Soutěže se původně účastnil také HB Reavis.
„V Polsku nás v nejbližším období zajímá hlavně administrativní segment, to znamená primárním zájmem jsou projekty výstavby kancelářských prostor s doplňkovými službami ve Varšavě,“ sdělil mluvčí Penty Martin Danko.

Investiční skupina Penta se dostala do finále tendru na přestavbu Gdaňského nádraží ve Varšavě a jeho
následné komerční využití. Pokud uspěje, bude to první developerský počin Penty v PolskuInvestiční skupina Penta se dostala do finále tendru na přestavbu Gdaňského nádraží ve Varšavě a jeho následné komerční využití. Pokud uspěje, bude to první developerský počin Penty v Polsku | Archiv E15Investiční skupina Penta se dostala do finále tendru na přestavbu Gdaňského nádraží ve Varšavě a jeho
následné komerční využití. Pokud uspěje, bude to první developerský počin Penty v Polsku