Portál Bezrealitky vyráží na nákupy. První investicí je překvapivě Maxima Reality

Šéf a majitel Maxima Reality Vladimír Zuzák (na snímku vlevo) a generální ředitel Bezrealitky.cz Hendrik Meyer

Šéf a majitel Maxima Reality Vladimír Zuzák (na snímku vlevo) a generální ředitel Bezrealitky.cz Hendrik Meyer Zdroj: Bezrealitky

Bezrealitky využívají cvrkotu na realitním trhu k dalšímu růstu, majetkově proto vstoupí do Maxima Reality. (ilustrační foto)
Šéf portálu Bezrealitky.cz Hendrik Meyer se neobává, že by služba kvůli vstupu do Maxima Reality o svůj „bezrealitkový“ punc přišla. Na samotný web Bezrealitky budou mít nadále makléři vstup zakázán, pokud k tomu prodávající nesvolí.
Investor a majitel služby Bezrealitky Marek Rosenbaum má v nemovitostech velké plány.
Generální ředitel Bezrealitky Hendrik Meyer sází na to, že jeho firma se v nemovitostech postará o radikální změnu.
Služba Bezrealitky chystá rozsáhlou expanzi. (ilustrační foto)
7
Fotogalerie

Realitní služba Bezrealitky.cz udělala po čtrnácti letech od založení nečekaný tah a vstoupila oběma nohama přímo do rajónu realitních kanceláří. Služba postavená na on-line zprostředkování prodejů nemovitostí bez makléřů koupila polovinu společnosti Maxima Reality.

Cílem investice je poskytnout osobní služby realitních specialistů lidem, kteří při prodeji nebo koupi bytu potřebují asistenci. 

Bezrealitky jsou ve strategické fázi existence a na trhu se zároveň otevírají příležitosti, které chceme využít. Máme obrovskou výhodu, že jsme digitálně orientovaní, čemuž doba nahrává,“ řekl majitel Bezrealitky Marek Rosenbaum.

„Náš rozvoj povede i přes akvizice, je to momentálně racionálnější cesta, než stavět pouze na vlastním růstu,“ podotkl. „Pokud si chceme udržet výsadní postavení leadera v digitalizaci realitního odvětví, mít rozhodující slovo například u on-line hypoték, musíme náš model patřičně posilovat,“ míní investor. Nevylučuje ani expanzi do zahraničí.

Podíly v Maxima Reality si její dosavadní vlastník Vladimír Zuzák a Bezrealitky rozdělí přesně na polovinu. Hodnotu transakce strany nekomentovaly. 

„Nejsme klasická realitka, děláme věci jinak, fungujeme jinak, snažíme se měnit pravidla prodeje a nákupu nemovitostí. A někdy tím na trhu působíme rozruch,“ řekl k transakci Zuzák.

Bezrealitky obchod financují kombinací vlastních zdrojů a půjčky od akcionáře. Firma vznikla jako web s cílem propojit v realitách nabídku a poptávku bez mezičlánku v podobě realitních kanceláří, a tedy bez provizí.

Šéf portálu Hendrik Meyer se neobává, že by služba kvůli vstupu do Maxima Reality o svůj „bezrealitkový“ punc přišla. Na samotný web Bezrealitky budou mít nadále makléři vstup zakázán, pokud k tomu prodávající nesvolí.  

„Bylo by naivní myslet si, že v době konkurence sociálních médií a marketplace máme šanci navždy zůstat pouhou inzertní platformou,“ uvedl Meyer. „Naším cílem bylo vždy radikálně měnit trh – a jaký je lepší důkaz než skutečnost, že start-up kupuje tradiční byznys, aby pro svou komunitu zákazníků dokázal nabídnout to nejlepší z obou,“ poznamenal.

Kromě asistovaných služeb hodlá firma Bezrealitky významně posílit investice do samotných realit. „V současné době je to částka v řádu stovek milionů až jedné miliardy korun určená jak na investice do prodávaných nemovitostí, tak expresní prodeje do našeho vlastnictví,“ dodal Meyer. 

U zrodu portálu Bezrealitky byl v roce 2007 byznysmen Jakub Havrlant. Po prodeji firmy se do společnosti vrátil v roce 2016 se svou skupinou Rockaway. Poslední vlastnická změna v portálu se uskutečnila loni, kdy Bezrealitky plně ovládl byznysmen Rosenbaum. Tržby společnosti Bezrealitky se loni zvedly meziročně o čtvrtinu na padesát milionů korun. O třetinu na téměř na dvacet milionů vzrostl rovněž zisk portálu. 

Realitní kancelář Maxima Reality založila v roce 1996 podnikatelka Marta Slánská. V roce 2014 se realitka přesunula pod křídla developerského holdingu Finep. O pět let později společnost vlastnicky převzal Vladimír Zuzák, který byl ve Finepu jejím ředitelem.

Finep měl podle obchodního rejstříku podíl v Maxima Reality až dosud nadále v zástavě. Poslední výsledky zveřejnila Maxima Reality za rok 2018. Tehdy z tržeb 64 milionů korun vytvořila čistý zisk 1,6 milionu.