Z centra Prahy kvůli developerům mizejí proluky. Prohlédněte si stále vzácnější místa

Proluka v Palackého ulici v Praze 1.

Proluka v Palackého ulici v Praze 1. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Proluka na Perštýně v Praze 1.
Demonstrace proti záměrům zastavět vršovickou proluku (2013)
Proluka v Palackého ulici v Praze 1.
Proluka na Perštýně v Praze 1.
Proluka v Palackého ulici v Praze 1.
19
Fotogalerie

Karel Schwarzenberg, miliardář Petr Němec i investoři schovaní v daňových rájích jsou mezi developery, kteří staví v pražských prolukách. Navazují na velké projekty jako Tančící dům nebo nákupní galerie Myslbek.

Rozmach stavění a realitního trhu přivádí k postupnému zániku pražské proluky. V centru metropole je již volných nezastavěných parcel jen několik. Místo proluk vznikají byty i kanceláře. Hodně proluk vzniklo zničením původních staveb na konci války.

„Proluky ve městě jsou většinou tmavá místa, kde roste plevel a hromadí se odpadky. Pro investory a architekty je to však vždy zajímavý pozemek k řešení,“ řekla architektka Viktorie Součková z kanceláře Bogle Architects. 

Na jedné z proluk v Ostrovní ulici v centru Prahy staví aktuálně například politik Karel Schwarzenberg (TOP 09) byty. Další podobný prostor na Perštýně se zase chystá zastavit majitel Barrandovských teras Michalis Dzikos.  

Stavební projekty odstartovala v prolukách developerská skupina Sebre miliardáře Petra Němce. Nejdříve v proluce na Národní třídě loni postavila kancelářské centrum Drn. Aktuálně staví víceúčelové centrum MedPort v Holešovicích na rohu ulic Komunardů a Přístavní.

Stavba se připravuje také v lukrativní proluce na Vinohradech mezi ulicemi Moskevská a Krymská. Parcelu tam před lety koupil od radnice architekt Karim Rachidi.

Plány jeho společnosti Magnolia Invest ale narazily na tuhý odpor místních iniciativ. Sdružení se obávají, že nová zástavba naruší ráz lokality.

Dlouhé roky se nic neděje s hotelovým projektem v proluce v Palackého ulici opodál Václavského náměstí. Parcelu po bývalé prodejně Tuzexu vlastní společnost Surin. Za ní stojí majitelé skrytí za firmami registrovanými v daňových rájích.  

Na realitním trhu je však již proluk jako šafránu. „Proluky pro jakýkoliv development jsou dnes již velkou vzácností a v širším centru Prahy jsou již skoro k nenalezení. Jde o nedostatkové zboží, po němž koukají jak privátní investoři, tak developerské a stavební společnosti,“ uvedl Jan Hospodář, partner v poradenské společnosti 108 Investment Advisory. 

Nejslavnější stavbou vzniklou v pražské proluce je Tančící dům z roku 1996 na rohu Rašínova nábřeží a Jiráskova náměstí. Původní dům na této parcele zničila americká bomba na sklonku války.

Zhruba ve stejné době jako Tančící dům vzniklo zástavbou proluky v ulici Na Příkopě rovněž obchodní a kancelářské centrum Myslbek.