Šubrtova Health+ loni zvýšila obrat o pětinu, letos otevře čtvrtou kliniku ve Vysočanech

Ředitel polikliniky Program Health Plus Oldřich Šubrt

Ředitel polikliniky Program Health Plus Oldřich Šubrt Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Síť soukromých klinik Health+ se letos rozšíří o čtvrtou polikliniku, která bude zřízena v pražských Vysočanech. „Nová pobočka nabídne kromě péče osobních lékařů a specialistů také jednorázové manažerské prohlídky,“ naznačil nový směr byznysu šéf firmy Oldřich Šubrt. Nové pracoviště podle něj také znamená další změnu pro jeho firmu: vzroste počet klientů, které obsluhuje. „Expandujeme, roste poptávka,“ dodává s tím, že by díky tomu mohl mít v registrech namísto stávajících osmi tisíc až 10,5 tisíce lidí.

Ještě před lety Šubrt v rozhovoru s e15 tvrdil, že zmíněných osm tisíc klientů je pro něj „tak akorát“, nynější rozšíření však zdůvodňuje třeba i snahou „přiblížit se klientům“, ale hlavně pak rostoucím zájmem o služby jeho zhruba 200 zaměstnanců. Právě rostoucí poptávka se odrazila na loňských výsledcích Health+. Firma zvýšila obrat o dvacet procent na 272 milionů s rentabilitou kolem třinácti procent. „Výsledky hodnotím jako dobré,“ komentoval to Šubrt, který si ale budoucí část poptávky hodlá též vytvořit: „Připravujeme nový produkt – jednorázové manažerské preventivní prohlídky. Věříme, že to je koncept, který osloví spíše mladší klienty, kteří zatím nemají zdravotní problémy, ale chtějí pečovat o svoje zdraví,“ vysvětlil.

S růstem firmy se pojí též investice. Bývalý dlouholetý ředitel Nemocnice na Homolce poslední roky vkládal prostředky hlavně do nových metod vyšetření a pracovišť – třeba na Brumlovce vybudoval moderní stomatologické centrum. Letos do rozvoje byznysu pošle dalších 45 milionů, které vedle otevření pobočky ve zmíněných Vysočanech spolknou projekty třeba i na další vnitřní digitalizaci firmy a zvýšení ochrany dat klientů.

Soukromé zdravotnictví v Česku začíná být s postupujícími problémy veřejného zdravotnictví stále více využívanou alternativou péče o zdraví, a to ať už jednorázové, nebo pravidelné. Lidé namísto dlouhého čekání na specialistu v „obyčejné“ nemocnici často raději volí návštěvu odborníka na některé ze soukromých klinik – sice za příplatek, ale s moderním objednávacím systémem, způsobem komunikace, soukromím či s komfortem obsluhy.

V Česku tak i díky tomuto trendu rostou nové polikliniky. Na sklonku loňského roku například Seznam Zprávy zmínily stavbu polikliniky v pražských Butovicích, kterou buduje holding Akeso byznysmena Sotiriose Zavalianise. Ten přes dekádu a půl provozuje nemocnice v Hořovicích a v Berouně nebo onkologické a radiologické centrum Multiscan Pardubice.

Na soukromé zdravotnictví se v tuzemsku soustředí celá řada známých hráčů, ať už jde o kliniky Agel miliardáře Tomáše Chrenka, fond specializovaný na investice do zdravotnictví a produktů pro něj Hartenberg Andreje Babiše, nebo o kliniky Asklepion mediálně známého zubaře a šéfa Stomatologické komory ČR Romana Šmuclera. Na trhu ale funguje též celá řada soukromých klinik a jiných specialistů, namátkou třeba Atoda, Unicare či Canadian Medical.

Soukromé zdravotnictví by navíc v Česku mělo dále růst, minimálně tak lze usuzovat z postupného přibližování „západnímu standardu“. Podle dat Eurostatu k roku 2019 činily v Česku přímé soukromé výdaje na zdravotnictví jen asi 14,2 procenta celkových výdajů, celoevropský průměr činil za stejný rok 15,4 procenta.