ČEZ sílí na trhu telekomunikací. Koupil další trojici firem a bude mít téměř sto tisíc zákazníků

Telekomunikační divize polostátní skupiny ČEZ Telco Pro Services (TPS) zrychluje svůj růst na poli pevného připojení.

Telekomunikační divize polostátní skupiny ČEZ Telco Pro Services (TPS) zrychluje svůj růst na poli pevného připojení. Zdroj: ČTK

Díky prosincové akvizici trojlístku firem kolem společnosti Internext 2000 zvýšila telekomunikační divize ČEZ o polovinu jak počet zákazníků, tak souhrnné tržby.
Trh poskytovatelů internetu v posledních letech ovlivnila nová regulace.
ednou z nových povinností poskytovatelů internetu je například inzerovat reálnou rychlost internetu, a to už od loňského ledna.
4
Fotogalerie

Telekomunikační divize polostátní skupiny ČEZ Telco Pro Services (TPS) zrychluje svůj růst na poli pevného připojení. Díky prosincové akvizici trojlístku firem kolem společnosti Internext 2000 zvýšila o polovinu jak počet zákazníků, tak souhrnné tržby. Cenu transakce žádná ze stran neuvedla.

TPS kromě firmy Internext 2000 získala ještě jednoho poskytovatele internetu, firmu Optické sítě, a k tomu servisní společnost Adaptivity. Všechny zmíněné vlastnila skupina podnikatelů Radovana Kratochvíla, Radima Hájka, Zbyňka Glacnera a Vratislava Hladkého. 

Trojice firem obsluhovala zhruba 28 tisíc zákazníků a ročně utržila přibližně stovku milionů korun. Po jejich začlenění do TPS by se telekomunikační divize ČEZ měla přiblížit stovce tisíc klientů a definitivně tím vstoupit do první ligy českých poskytovatelů. „Při velmi konzervativním odhadu bude TPS patřit minimálně do patnáctky největších poskytovatelů pevného připojení v Česku,“ odhaduje prezident Výboru nezávislého ICT průmyslu (VNICTP) Jakub Rejzek.

Polostátní firma přitom odmítá, že by na tomto trhu měla jakékoliv významnější ambice. „Neplánujeme být celoplošným poskytovatelem internetu. Výstavbou směřujeme do lokalit, kde není kvalitní internetové připojení, a tam stavíme moderní optické sítě až ke koncovému uživateli. Pokud se ovšem objeví příležitosti ke koupi a když nám transakce dává smysl i cenově, jdeme do toho,“ říká k motivům nákupu šéf Telco Pro Services Michal Drápala s tím, že firma zároveň roste i sama prostřednictvím budování optické sítě.

Majitelé prodávaných firem důvod prodeje nechtěli komentovat. Rejzek je nicméně přesvědčený, že jde o typický příklad konsolidace kvůli příliš náročným regulačním požadavkům na trhu. „Někteří regionální hráči nemají, anebo nechtějí rezervovat svoje kapacity na to, aby stíhali mnohdy zbytečnou a mohutnějící administrativní náročnost a hrozby vysokých pokut. Trend zúžení počtu poskytovatelů bude pokračovat, už ale pomaleji, protože ti, kteří byli rozhodnutí prodat, již většinou prodali,“ míní Rejzek.

ČEZ se díky akvizici rozroste o vysokorychlostní infrastrukturní sítě v téměř celém regionu Zlínského kraje. Už loni na podzim získala skupina celou telekomunikační divizi od Innogy a k tomu loni zprovoznila také optické sítě v části Karlovarska. Organicky i prostřednictvím akvizic bude posilovat i v budoucnu, věří Drápala.

Ještě agresivnější než ČEZ je na poli akvizic skupina Kaprain Karla Pražáka. Její dceřiná společnost Nej.cz konsolidovala řadu providerů na tuzemském trhu a v oblasti služeb pevného připojení si tak postupně vydobyla třetí místo s více než půlmilionem připojených domácností. 

„V průběhu posledních let se nám podařilo přesvědčit významné hráče s kvalitní infrastrukturou, kteří byli zároveň nezávislí na ‚velké trojce‘ mobilních operátorů, a prostřednictvím těchto nákupů jsme vytvořili telekomunikační celek, který poskytuje služby na území celé České republiky,“ uvádí k tomu Marcel Dostal, investiční ředitel skupiny Kaprain.

Na českém trhu podle Českého telekomunikačního úřadu působí zhruba 2600 poskytovatelů, z nichž většina patří k těm nejdrobnějším. Vlastní optické sítě, tedy nejmodernější technologii u pevného internetu, nabízejí zhruba jen vyšší stovky firem. Trh pevného připojení podle odhadu VNICTP ročně generuje více než deset miliard korun.

Nejdůležitější daňové novinky roku 2022

Video placeholde
Nejdůležitější daňové novinky roku 2022 • Videohub

Trh poskytovatelů internetu v posledních letech ovlivnila nová regulace. Jednou z nových povinností poskytovatelů internetu je například inzerovat reálnou rychlost internetu, a to už od loňského ledna. Od dubna 2020 je navíc účinná novela zákona o elektronických komunikacích, která významně zvýhodnila postavení spotřebitelů, kteří od té doby nemusejí platit pokuty za předčasné ukončení smlouvy, pokud u nového poskytovatele vydrží alespoň tři měsíce.