Facebookem loni zmítaly skandály. Teď pod novým názvem buduje metaverse

Americká společnost Facebook loni změnila název na Meta Platforms a opět zvyšovala tržby. Bojovala však také se skandály či odchody klíčových zaměstnanců. Letos jí v USA hrozí přísné regulace.

Americká společnost Facebook loni změnila název na Meta Platforms a opět zvyšovala tržby. Bojovala však také se skandály či odchody klíčových zaměstnanců. Letos jí v USA hrozí přísné regulace. Zdroj: ČTK

Šéf a spoluzakladatel Facebooku Mark Zuckerberg je  šestým nejbohatším člověkem světa.
2
Fotogalerie

Společnost Marka Zuckerberga prožila turbulentní rok. Ačkoli se provozovateli největší sociální sítě na světě po finanční stránce stále dařilo, musel se potýkat se sérií přešlapů a skandálů. Firmu také opustila řada klíčových zaměstnanců na vedoucích postech a experti i zákonodárci čím dál tím častěji volají po její restrukturalizaci. 

Při pohledu do účetních knih se může zdát, že Facebook v roce 2021 pokračoval v rozkvětu. Tržby amerického technologického impéria se za poslední fiskální rok, který skončil 30. září, vyšplhaly na 112,3 miliardy dolarů, téměř dva a půl bilionu korun. To je meziroční nárůst o více než 42 procent. Osobní jmění výkonného ředitele a spoluzakladatele společnosti Zuckerberga díky tomu vzrostlo o 24 miliard na 128 miliard dolarů, což z něj dělá šestého nejbohatšího člověka na planetě.   

Vyplatilo se také investovat do akcií Facebooku. Ty za uplynulý rok zdražily o 25 procent na 336,35 dolaru. Pro srovnání, cenné papíry konkurenčního Twitteru loni 21 procent odepsaly. Zuckerberg má rovněž jasno o budoucím směřování podniku. V říjnu jej přejmenoval na Meta Platforms. „Původní název už prostě nezahrnuje vše, co děláme,“ zdůvodnil to.

V příštích měsících a letech se Meta Platforms chtějí soustředit na budování metaversa neboli nové podoby internetu, jejíž součástí mají být trvale sdílené 3D digitální prostory propojené do jednoho virtuálního vesmíru.

Uniklé dokumenty a exodus manažerů

Navzdory zmíněným úspěchům bylo posledních dvanáct měsíců pro technologický gigant velice složitých. Americký deník The Wall Street Journal v září zveřejnil několik článků založených na interních dokumentech Facebooku. Ty listu předala whistleblowerka a někdejší produktová manažerka sociální sítě Frances Haugenová. Z nich mimo jiné vyplynulo, že společnost si je vědoma škodlivosti svých služeb pro dospívající uživatele a dostatečně nebojuje s šířením dezinformací. 

Měla také uplatňovat odlišná pravidla pro celebrity a politiky týkající se zveřejňovaného obsahu na sítích. O měsíc později si Facebook v USA vykoledoval pokutu 14,3 milionu dolarů za porušení federálních předpisů pro nábor zaměstnanců a postihl jej druhý nejhorší výpadek v jeho osmnáctileté historii. Servery Facebooku, Instagramu a WhatsAppu byly nedostupné šest hodin, což firmě přivodilo nemalé finanční ztráty. 

Americká stanice CNBC nedávno připomněla, že loni ze společnosti odešlo ohromné množství vysoce postavených manažerů, popřípadě se ji chystají opustit letos. Patří k nim dlouholetý technický ředitel Facebooku Mike Schroepfer, šéf platformy Messenger Stan Chudnovsky nebo vedoucí divize pro vývoj kryptoměn David Marcus. 

„Facebook má spousty interních problémů a mnoho zaměstnanců odtamtud vidím odcházet z filozofických důvodů,“ řekla na podzim v rozhovoru s deníkem E15 americká učitelka žurnalistiky a odbornice na velké technologické společnosti Esther Wojcická.  

Nápravu mají zjednat regulace

Rok 2022 může pro Meta Platforms znamenat zásadní zlom. Kongres Spojených států už delší dobu chystá přísnější regulaci obřích internetových platforem. Hovoří se třeba o zrušení Oddílu 230, tedy zákona, jenž zbavuje provozovatele sociálních sítí odpovědnosti za obsah zveřejněný uživateli. 

Větší ochranu zejména dětských uživatelů internetu a naopak přísnější dozor nad činností technologických gigantů si přejí jak demokratičtí, tak republikánští politici. „Vzhledem k tomu, že USA letos v listopadu čekají kongresové volby, dá se očekávat, že se zákonodárci pokusí nové regule protlačit co nejdříve,“ píše CNBC

Kdo je Mark Zuckerberg

Video placeholde
Profil Marka Zuckerberga • E15

Podle výzkumného ředitele neziskové organizace The American Economic Liberties Project Matta Stollera je současná síla Facebooku „největší hrozbou pro demokracii“ a Zuckerberg by měl alespoň některé ze svých platforem prodat.

Někteří experti a bývalí zaměstnanci Facebooku vyzývají též k tomu, aby se společnost reformovala zevnitř a sesadila Zuckerberga z pozice výkonného ředitele. „Myslím, že je nepravděpodobné, aby se firma změnila pod jeho vedením. Facebook by byl silnější s šéfem, jenž bude ochotný více dbát na bezpečnost,“ uvedla v listopadu pro CNN whistleblowerka Haugenová.