Sonda InSight po úspěšném přistání na Marsu otevřela své solární panely

InSight

InSight Zdroj: ČTK

Sonda InSight
Sonda InSight
Sonda InSight
Americká sonda InSight úspěšně přistála na Marsu
Americká sonda InSight úspěšně přistála na Marsu
16
Fotogalerie

Americká sonda InSight, která po náročném přistávacím manévru úspěšně dosedla na povrch Marsu, správně rozvinula své solární panely. Národní úřad pro letectví a vesmír potvrzení získal brzy ráno středoevropského času díky satelitu Mars Odyssey, který od roku 2001 rudou planetu obíhá.

„Naše družice Mars Odyssey volala domů, předala novinky o InSightu, že jeho solární panely na marsovském povrchu jsou rozevřené a sbírají sluneční svit,“ oznámil na twitteru NASA.

Americký kosmický úřad také zveřejnil nový snímek, který sonda po přistání pořídila. Záběr, na kterém jsou nástroje InSightu a také okolí, je tentokrát ostrý. Bezprostředně po dosednutí na planině Elysium v blízkosti rovníku InSight poslal na Zemi fotografii s patrnými prachovými částicemi na ještě neodklopeném ochranném krytu čočky.

NASA o misi informuje nejen na svém webu, ale zřídila InSightu také twitterový profil. Robotický aparát zde již ohlásil, že je skvělé, že může po napínavém přistání opět dočerpat sílu.

Díky solárním panelům má InSight zajištěno každodenní dobití baterií pro svůj chod. Panely poskytnou za jasného dne sondě 600 až 700 wattů, což by dokázalo napájet kuchyňský mixér, ale pro vědeckou laboratoř to znamená dostatek energie, poznamenal NASA. Řízení mise počítá i se zaprášením panelů, kdy bude mít InSight k dispozici zhruba 300 wattů.

NASA po přistání uvedl, že řízení mise se nyní může v klidu vyspat, ráno se ale vrátí do práce s přípravami vědeckých experimentů. Úkolem pro nadcházející dny je vyklopení robotického ramene z přepravní pozice a pomocí připojené kamery vyfotit povrch v okolí sondy, aby odborníci určili místa pro průzkum. Rozmístění a zprovoznění nástrojů potrvá dva až tři měsíce.

V nadcházejícím mezičase ale nebude sonda pracovně zahálet. S pomocí meteorologických senzorů a magnetometru bude sledovat okolí přistání.

Práce InSightu na povrchu je naplánována do 24. listopadu 2020, což je jeden marsovský rok a 40 marsovských dnů. Je to vůbec první aparát určený k seizmickému průzkumu Marsu. Jeho úkolem bude měřit tepelný tok v planetární kůře či zaznamenávat marsotřesení, pokud existuje. Na palubě je také radiolokátor pro měření odchylek v rotaci Marsu, což vědcům pomůže zjistit podrobnosti o planetárním jádře. Odborníci si také slibují, že sonda potvrdí přítomnost tekoucí vody pod povrchem planety. Pátrat po stopách dávného či současného života ale InSight nebude.

Podívejte se na přistání sondy InSight na Marsu

Video placeholde
Sondy InSight • Živě.cz