Výroba v německém průmyslu klesla nejvíce za dva roky

Kontrola plynových turbín Siemensu

Kontrola plynových turbín Siemensu Zdroj: Siemens

Výroba v německém průmyslu v květnu pokračovala v poklesu. Oproti předchozímu měsíci se snížila o 1,8 procenta, což je největší pokles za více než dva roky. Důvodem je podle ministerstva hospodářství především vliv květnového svátku, kvůli kterému se snížil počet pracovních hodin, ale také oslabení ve stavebnictví a vliv geopolitické situace.

Ministerstvo zároveň upravilo údaj za duben. Podle nových dat průmyslová výroba v největší evropské ekonomice klesla o 0,3 procenta. Původní zpráva hovořila naopak o růstu, a to o 0,2 procenta.

„Průmyslová výroba po solidním prvním čtvrtletí v posledních měsících oslabila,“ uvedlo ministerstvo. Zdůvodňuje to jednak vlivem květnového prodlouženého víkendu, jednak vlivem oslabení ve stavebnictví. Výroba v tomto sektoru v květnu klesla o 4,9 procenta, protože díky nebývale mírné zimě se mohlo víc stavět i v prvních měsících roku.

Roli podle ministerstva mohly sehrát i geopolitické faktory, podrobnosti ale úřad neuvedl. Například mnichovské analytické středisko Ifo a jiní ekonomové tvrdí, že podniky se obávají ukrajinské krize a dopadu iráckého napětí na ceny ropy.

Vliv na český průmysl
Dnešní data rovněž posílila názor některých analytiků, že výkon německého průmyslu má velký vliv na i český průmysl. Ten v květnu také výrazně zpomalil na 2,5 procenta. Čísla táhne nahoru především automobilový sektor a zahraniční zakázky.

Německá ekonomika roste

Německá ekonomika v letošním prvním čtvrtletí vzrostla mezičtvrtletně o 0,8 procenta, což bylo nejrychlejší tempo růstu za poslední tři roky a dvojnásobné ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím. K vysokému růstu přispělo neobvykle mírné zimní počasí. Německá vláda očekává celoroční růst ekonomiky o 1,8 procenta. Nyní se však podle analytiků předpokládá, že druhé čtvrtletí bude slabší.

„Druhé čtvrtletí se pozvolna mění ve velké zklamání. Květen zatím přinesl neuspokojivá data o maloobchodním prodeji, pokles průmyslových zakázek a nyní výrazný pokles výroby,“ řekl agentuře Reuters ekonom společnosti DekaBank Andreas Scheuerle.

Podle ekonomů finančního ústavu Commerzbank je pravděpodobné, že růst německé ekonomiky bude ve druhém kvartálu přinejlepším stagnovat, což podle nich naznačuje, že ostatní státy eurozóny a ECB by v současné době neměly upínat své naděje k německému motoru růstu.