České farmy se nadále slučují, výměrou převyšují průměr EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Průměrná výměra české farmy během posledních deseti let stoupla podle údajů Eurostatu o více než dvě třetiny na 133 hektarů. Česko tak průměr v Evropské unii převyšuje osmkrát. Růst průměrné rozlohy pociťují téměř všechny státy EU s výjimkou Kypru a Švédska.

Celková plocha farem v unii se ale nemění, což znamená, že se zvyšující se výměrou klesá počet zemědělských podniků. V Česku jich je nyní 23 600, téměř o dvě pětiny méně než před deseti lety. Podobný trend je patrný v celé Evropské unii.

Důvodem koncentrace vlastnictví je podle Pýchy důsledek ekonomického tlaku na provozovatele farem. „Pokud jste menší farmář, musíte mít dotace nebo vydělávat. To je u malých farem problém,“ říká šéf Zemědělského svazu sdružujícího rodinné farmy Martin Pýcha. Dalším důvodem úbytku majitelů farem je věkové složení majitelů.

české farmyčeské farmy | E15

Více než polovina provozovatelů farem je starší 55 let. To zhruba odpovídá i poměrům v Česku. „Nedochází ke generační obměně. Majitelé jsou často v důchodovém věku, a protože nemají nástupce, tak své podniky prodávají,“ říká Pýcha.

Česko je se 133 hektary průměrné výměry farem první v Evropské unii, Slovensko pak třetí. To je dáno zejména historickým vývojem a kolektivizací v padesátých letech.

České farmy se slučujíČeské farmy se slučují | E15

Země bývalé federace jsou výjimkou nejen v EU, ale i v bývalém východním bloku, který přitom po druhé světové válce prošel stejně jako tehdejší Československo obdobím vlády komunistů.

Polsko, Rumunsko či Maďarsko jsou ale na chvostu tabulky. Důvodem je fakt, že v ostatních zemích buď kolektivizace neproběhla tak důkladně, nebo se od ní dokonce i ustoupilo.