Europarlament smetl nařízení Evropské komise o osivech

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Evropská komise dnes v europarlamentu tvrdě narazila se svým návrhem zákona upravující nakládání s osivy a obecně s rostlinným rozmnožovacím materiálem. Poslanci EP jej v prvním čtení zamítli 650 hlasy ku patnácti.

Komise chtěla novým nařízením označovaným jako „semínkové“ nahradit celkem 12 směrnic, které nakládání s rostlinným rozmnožovacím materiálem reguluje nyní a část z nich je několik desetiletí stará. Europoslanci se obávali, aby komise nezískala v této oblasti neúměrné kompetence.

„Dnešní hlasování odráží hloubku nespokojenosti parlamentu s návrhem, který nedokázal naplnit své základní cíle, jako je zjednodušení pravidel a podporu inovací,“ uvedl italský předseda zemědělského výboru Paolo De Castro z frakce socialistů a demokratů (S&D).

„Návrh také mezi poslanci vyvolal řadu obav, týkající se například sloučení dvanácti směrnic do jediného přímo použitelného nařízení, které by členským státům neponechalo žádný prostor pro uzpůsobení nových pravidel jejich potřebám,“ dodal De Castro.

Větší byrokracie

Proti návrhu byl například i člen výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Pavel Poc (ČSSD). Návrh by podle něj znamenal větší byrokracii a zbytečná omezení.

„Sesypat do jednoho pytle produkci a prodej semen zeleniny, ovocnářského reprodukčního materiálu, semínek pro zahrádkáře, zemědělských osiv, okrasných rostlin a dokonce lesnického reprodukčního materiálu je prostě nebezpečný a nefunkční nesmysl,“ uvedl Poc.

„Troufám si tvrdit, že kdyby byl návrh přijat, mohl docela dobře některá odvětví poškodit nebo dokonce ochromit,“ dodal.

Zahrádkářům zákaz výměny semínek nehrozil

Komise dnes navíc odmítla svůj návrh stáhnout a představit lepší návrh nařízení. Nyní jej dostane na stůl Rada ministrů EU, a pokud jej rovněž bez úprav zamítne, návrh skončí definitivně pod stolem.

Návrh komise vzbudil před časem rozruch i z jiného důvodu. Jeho kritici si jednu jeho část vyložili tak, že Evropská komise chce regulovat i pěstování ovoce a zeleniny na soukromých zahrádkách. Amatérští zahrádkáři by prý například nemohli bez schválení komise používat či vyměňovat vlastní semínka z vlastních zahrádek. To se ale ukázalo jako nepravdivé.

Na řepce a kukuřici hrozí milionové škody. Zemědělci zaplatí více za chemii