Lesy zmenšují území pro miliardové tendry, šanci mají i menší firmy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Kubelka Tomas

Lesy České republiky v červnu vypíší další velký miliardový tendr na těžební a pěstební práce na léta 2017 až 2021. Také v nadcházejícím tendru přitom stoupne počet smluvních územních jednotek, o které se soutěží. Jejich celkový počet přesáhne sto padesát, bude jich asi o třetinu více než před šesti lety, kdy se začaly vypisovat pětileté tendry.

„Vytváříme menší územní jednotky. Na trhu se tak uplatní i malé a středně velké firmy,“ uvedl k důvodům zmenšování jednotek generální ředitel Lesů Daniel Szórád. Se zmenšováním jednotek se snižují i bankovní garance, které musejí firmy do tendru předkládat a na něž tak nyní dosáhne více firem.

Otevřít tendry více hráčům byl i jeden z požadavků při výběrovém řízení na šéfa firmy obhospodařující polovinu lesů v zemi, kterým se stal Szórád přede dvěma lety po nástupu Mariana Jurečky do čela ministerstva.

Nejúspěšnější firmy v tendrech Lesů ČR (aktuálně)Nejúspěšnější firmy v tendrech Lesů ČR (aktuálně) | E15

V aktuálním tendru se tak bude soutěžit o zakázky na téměř padesáti územních jednotkách. Hodnota zadávaných lesnických prací dosahuje bezmála 3,4 miliardy korun. U téměř tří desítek území se bude hledat firma jak pro těžební, tak pro pěstební práce. U šesti to bude jen na těžební činnost, u čtrnácti pak jen na pěstební.

Jaký počet jednotek by chtěly Lesy do budoucna mít, není stanoveno. „Počet se každoročně navyšuje dělením větších jednotek na menší. Proti tomu některé jednotky zanikají, protože je státní lesní majetek předáván církvím v rámci restitucí,“ podotkla mluvčí Lesů Eva Jouklová.