Letošní tendr Lesů ČR nalákal 29 firem, soutěží o miliardy korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Celkem 29 uchazečů podalo nabídky do pětiletého tendru Lesů ČR na prodej dřeva a lesnické práce od příštího roku. Zakázka je rozdělena na 31 územních jednotek a má předpokládanou hodnotu 2,84 miliardy korun bez DPH. Týká se asi pětiny plochy státních lesů.

Soutěž LČR zahájily letos na konci března, termín pro zaslání žádostí skončil v úterý dopoledne, poté začalo otvírání obálek. Bližší informace o účastnících zatím podnik neuvedl.

Nabídky začnou zkoumat hodnotící komise, které by během několika týdnů měly rozhodnout o vítězích. Státní podnik již dříve uvedl, že hodnotícím kritériem soutěže bude nabídková cena.

Od roku 2012 u LČR funguje takzvaný senátní cyklus, při kterém se každý rok soutěží pětina území. Vítězové tendrů budou zajišťovat pěstební práce, dřevo budou těžit a dále jej sami i prodávat.

V posledním pětiletém tendru 2013+ získala nejvíce jednotek firma Progles, a to čtyři. Po třech jednotkách získaly firmy Lesní společnost Ledeč nad Sázavou, Solitera a Kloboucká lesní. Další tři podniky získaly dvě jednotky a 11 firem po jedné.