Páteční větrná bouře připravila Lesy ČR o 16 milionů korun

Vichřice, ilustrační foto.

Vichřice, ilustrační foto. Zdroj: HZS Rakovník

Vichřice, ilustrační foto.
Vichřice, ilustrační foto.
Lesy ČR
4
Fotogalerie

Silný vítr, který v pátek 24. února zasáhl Českou republiku, poničil v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) podle zpřesněných odhadů asi 140 tisíc metrů krychlových dřeva se škodou asi 16 milionů korun.

Objem zničeného dřeva představuje necelá dvě procenta celoročního objemu těžby dřeva ve státních lesích. Uvedla to mluvčí LČR Eva Jouklová. Páteční první odhady škod mluvily o necelých 100 tisících metrech krychlových zničeného dřeva.

Páteční větrnou bouři Doris lesníci hodnotí jako běžnou zimní příhodu, s obdobnými událostmi podnik ve svém hospodaření předem počítá. "Nešlo o plošnou kalamitu, v podmáčené půdě se některé stromy vyvrátily, jiné vítr zlomil. Lesníci řadu z nich použijí jako lapáky, tedy návnady na kůrovce při prvním letošním rojení," uvedla Jouklová. Zbývající dříví odklidí při nahodilé těžbě do měsíce.

"Žádné zásadní škody nevznikly. Statika stromů však může být narušená, proto doporučujeme, aby se návštěvníci chovali během následujících týdnů v lesích obezřetně," uvedl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szorád.

S dřívějšími velkými kalamitami není nynější situace srovnatelná. Při dosud největší kalamitě po orkánu Kyril v lednu 2007 bylo v lesích podniku poničeno přes pět milionů metrů krychlových dřeva. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v ČR a podnik s různými živelními událostmi počítá v rámci nahodilé těžby dřeva. Roční zisky podniku jsou v miliardách korun.