Šumavské řeky budou brázdit desetitisíce pstruhů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Bachurek Dominik

V šumavských řekách přibude 65 tisíc pstruhů obecných, plůdky do nich začali vypouštět pracovníci Národního parku Šumava. Jde o patnáctou generaci uměle vychovaných a vysazených ryb.

„Plůdek pstruha obecného, formy potoční, který v těchto dnech vysazujeme, se zhruba před měsícem vykulil. Vytírali jsme ho již v říjnu loňského roku. V přirozeném procesu se dožije dospělosti jen pět procent pstruha potočního,“ uvedl vedoucí rybí líhně na Borové Ladě Josef Šperl.

Pstruh potoční je naše jediná ryba, která se vytírá na podzim a přes zimu dochází k takto velkým ztrátám. U uměle odchovaného plůdku je výhled na delší život reálnější. Pokud se plůdek vysadí na jaře, jsou ztráty ještě menší. „Těžko odhadovat, ale počítáme, že zhruba třetina námi vysazeného plůdku už v přírodě přežije,“ poznamenal Šperl.

Plůdky pstruha se vysazují do menších potoků, které pak ústí do řek. Během svého života se pstruh přesouvá z místa na místo za potravou. „Za tři až čtyři roky, než jedinec pstruha dospěje, se vrací do míst, kde byl vysazen, do malých říček a přítoků. Tady se vytírá a sám zakládá novou generaci,“ doplnil vedoucí rybí líhně Josef Šperl.

pstruzipstruzi | Marek Drha

Umělému odchovu pstruha potočního se správa věnuje od roku 1998. V řekách na území Národního parku Šumava má lov ryb zvláštní pravidla. Rybáři tu chytají metodou „chyť a pusť“ a na háčky bez protihrotu.

:

 

Jiří Mánek: Vytvořit na Šumavě přírodu potrvá stovky let