Za Audi další pokuta. Antimonopolní úřad potrestal Lesy ČR

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik bachurek, Euro

Státní podnik Lesy České republiky dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v pořadí druhou pokutu za nákup aut Audi bez otevřeného tendru. Nově mají zaplatit 140 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné.

Lesy ČR se mohou bránit pokutě podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně. Chyby se týkají nákup dvou vozů z roku 2008. Už dříve ÚOHS pokutoval částkou 160 tisíc korun nákup aut Audi z roku 2009.

Státní podnik nakupoval před pěti lety dvě auta za zhruba 2,5 milionu korun bez DPH přímo od společnosti Auto-Exner. Podle ÚOHS ale měl vyhlásit otevřenou soutěž. „Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj.

V souvisejícím případě z roku 2009 jejich žalobu soud už zamítl. Také v případě pokuty 160 tisíc korun Lesy ČR na zakázku nevypisovaly otevřenou soutěž a uzavřely smlouvy přímo se společností Import Volkswagen Group.

„Zadavatel se dopustil dělení zakázky, čímž došlo ke snížení její ceny pod zákonné limity a následnému přidělení bez výběrového řízení,“ uvedl již dříve předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Lesy ČR uzavřely v roce 2009 nejdříve smlouvu na šest automobilů Audi typů A4 a A6 za celkem 5,4 milionu korun bez DPH a o měsíc později od stejného dodavatele odebraly v rámci zakázky malého rozsahu vůz Audi A8 za 1,7 milionu korun bez DPH.