Ceny bytů v Brně poprvé od roku 2016 klesly

Brno

Brno Zdroj: profimedia

Studie k podobě budoucího Jižního centra v Brně.
Studie k podobě budoucího Jižního centra v Brně.
Studie k podobě budoucího Jižního centra v Brně.
Brno
5
Fotogalerie

Poprvé od roku 2016 klesly v letošním druhém čtvrtletí průměrné ceny nových bytů v Brně. Od března do konce června se cena za metr čtvereční snížila o 1500 korun na 71 500 korun. Vyplývá to z pravidelné analýzy trhu brněnských novostaveb společnosti Trikaya.

Naposledy průměrná cena za čtvereční metr v novém bytě klesla ve druhém čtvrtletí roku 2016, od té doby rostla. Podle ředitele společnosti Trikaya Alexeje Veselého je důvodem zahájení prodeje velkých bytových projektů, což mělo na ceny okamžitý vliv. "Pokles ceny dokládá, že Brno nutně potřebuje velké projekty sídlištního typu, které by uspokojily požadavky lidí po levném bydlení. To v Brně chybí," uvedl Veselý.

Navzdory mírnému poklesu ceny se bytů ve druhém čtvrtletí prodalo méně než před rokem, konkrétně 141 bytů ve srovnání s 298 prodanými byty ve stejném období loňského roku. Přitom nabídka byla mnohem bohatší než před rokem. Z dostupných 1229 bytů jich lidé rezervovali téměř 500, před rokem bylo v nabídce pouhých 277 bytů. Důvodem je zpřísnění pravidel poskytování hypoték.

Vzhledem k tomu, že pokles průměrné ceny nových bytů souvisí se zahájením prodeje nových projektů, nejde o stálý trend trhu. Jakmile lidé volné byty rozeberou, ceny opět začnou stoupat. Potvrzuje to i Marek Vinter z Asociace brněnských architektů a stavitelů.

"Jak se ukázalo v uplynulém čtvrtletí, necelých dvě stě nových dostupných bytů v nabídce projektu Kamechy dokázalo reálně ovlivnit pokles průměrných cen bytů v Brně. Jedná se ovšem o dlouholetý projekt a žádné další obdobné projekty v Brně aktuálně nejsou," upozornil. Pro další pokles ceny by podle něj bylo nutné rozšířit nabídku, která je v současnosti velmi omezená, zejména co se týká levnějšího bydlení.