76 let let od konce druhé světové války: politické špičky vzpomínaly na Vítkově

Prezident Miloš Zeman položil věnec u hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově při pietním aktu uspořádaném 8. května 2021 u příležitosti 76. výročí ukončení druhé světové války.

Prezident Miloš Zeman položil věnec u hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově při pietním aktu uspořádaném 8. května 2021 u příležitosti 76. výročí ukončení druhé světové války. Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Pietní akt na pražském Vítkově ku příležitosti 76. výročí konce druhé světové války v Evropě (8. 5. 2021)
Prezident Miloš Zeman položil věnec u hrobu Neznámého vojína na pražském Vítkově při pietním aktu uspořádaném u příležitosti 76. výročí ukončení druhé světové války (8. 5. 2021)
Prezident Miloš Zeman (sedící vlevo) se zúčastnil na pražském Vítkově pietního aktu uspořádaném u příležitosti 76. výročí ukončení druhé světové války (8. 5. 2021)
Na pražském Vítkově se uskutečnil pietní akt uspořádaný u příležitosti 76. výročí ukončení druhé světové války (8. 5. 2021)
Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem (sedící třetí zprava) si připomněli v Praze u Národního památníku na Vítkově 76. výročí konce druhé světové války v Evropě. U hrobu Neznámého vojína položili věnce. Vzpomínkovou akci i letos ovlivnila epidemie nového koronaviru, konala se bez veřejnosti (8. 5. 2021)
11
Fotogalerie

Česko si dnes připomnělo 76. výročí konce druhé světové války v Evropě. Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem položili věnce u Národního památníku v Praze na Vítkově, vzpomínkové akce se odehrály také na jiných místech. Na Hradě Zeman jmenoval nebo povýšil do generálské hodnosti 16 mužů a jednu ženu. Ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku navrženého už pošesté vládou opět vynechal.

Podobu vzpomínkových akcí znovu ovlivnila epidemie koronaviru, byť už v menší míře než před rokem. Například jmenování generálů se tehdy na Hradě neuskutečnilo. Ani dnes se ale lidem neotevřely k prohlídce vládní a parlamentní budovy.

Věnce spolu se Zemanem, který absolvoval akci na vozku, položili k hrobu Neznámého vojína na Vítkově předsedové Senátu a Sněmovny Miloš Vystrčil a Radek Vondráček, vicepremiérka Alena Schillerová, ministr obrany Lubomír Metnar spolu s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou, pražský primátor Zdeněk Hřib nebo kardinál Dominik Duka. Pietní akt se kvůli epidemii konal bez veřejnosti. Všichni účastníci včetně vojáků měli nasazené respirátory. Metnar před novináři zdůraznil, že válečný konflikt, jako byla druhá světová válka, se už nesmí opakovat.

Premiér Andrej Babiš se tentokrát vzpomínkové akce na Vítkově kvůli neformálnímu evropskému summitu v Portugalsku neúčastnil. Věnec tam položil již v pátek.

Na jedné ze vzpomínkových akcí na pražských Olšanských hřbitovech dal ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis do souvislostí druhou světovou válku s nynějším konfliktem na východě Ukrajiny. Obě jsou války proti agresorům a okupantům, uvedl.

Na náměstí Interbrigády v Praze dnes zahájili organizátoři výstavu s názvem Nikogda ně zabuděm (Nikdy nezapomeneme), která přibližuje příběhy pamětníků a historické momenty ve vztazích někdejšího Československa a Sovětského svazu.

Konvoj americké historické techniky dorazil do Velichovek na Náchodsku jako připomínka toho, že sem 8. května 1945 přijeli Američané vyjednat kapitulaci s německým maršálem Ferdinandem Schörnerem. V šumavském Novém Údolí na Prachaticku neformálně slavili konec války příznivci obnovy železnice vyvěšením americké vlajky a naražením "sudu vítězství".

Po jmenovacím aktu na Hradě získala čeká armáda druhou generálku. Stala se jí rektorka Univerzity obrany Zuzana Kročová. Doplnila tak poradkyni náčelníka generálního štábu Lenku Šmerdovou, která má generálskou hodnost od roku 2017. Zeman do generálské hodnosti povýšil či jmenoval 16 dalších zástupců armády, policie, hasičů, Vězeňské služby, celníků a tajných služeb včetně ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Marka Šimandla a ředitele policejní Ochranné služby Jiřího Komorouse.

Prezident také předal dekrety 16 generálům, které jmenoval loni na konci října. Povýšeni byli k 27. říjnu, ale slavnostní akt se uskutečnil kvůli pandemii koronaviru až nyní.

Ceremoniál měl letos kvůli koronavirové krizi jinou podobu než obvykle. Jmenovaní nebyli v sále, v němž prezident dekrety předával, pohromadě, ale přicházeli jednotlivě z vedlejší místnosti a zase odcházeli. Všichni zúčastnění měli nasazenou ochranu úst a nosu.