Altnerovi dědicové mohou po ČSSD žádat stamiliony, rozhodl soud

Zesnulý advokát Zdeněk Altner

Zesnulý advokát Zdeněk Altner Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

O peníze v kauze Lidový dům se mohou podle rozhodnutí Okresního soudu pro Prahu-východ z konce loňského roku soudit Patrik a Veronika Altnerovi, děti po zemřelém advokátovi Zdeňkovi Altnerovi, kterému má ČSSD za jeho služby zaplatit téměř 338 milionů korun. Informoval o tom server Seznam Zprávy. Okresní soud se zabýval tím, zda nejstarší Altnerův syn Zdeněk, který odmítl dědictví, nepoškodil své děti. Po jeho rozhodnutí se spor mezi sociální demokracií a Altnerovou rodinou může vrátit k Nejvyššímu soudu.

Advokátu Zdeňku Altnerovi přiznal pražský městský soud v březnu 2016 téměř 338 milionů korun za to, že ČSSD od roku 1997 zastupoval ve sporu o vlastnictví pražského Lidového domu. Podle rozsudku mu ČSSD má zaplatit 18,5 milionu korun, nejvýraznější část celkové částky však tvořila smluvní pokuta, která za 5734 dní od podání žaloby do vynesení rozsudku činí 318 milionů korun.

ČSSD podala proti rozhodnutí soudu dovolání. Altner ale zhruba půl roku po vyhlášení verdiktu městského soudu zemřel a následné dědické řízení dosud komplikovalo projednání dovolání před Nejvyšším soudem. Podle Seznam Zprávy Nejvyšší soud má nyní potvrdit, že ČSD peníze musí skutečně vyplatit.

„Rozhodnutí (okresního soudu) jsme v kopii obdrželi v prosinci loňského roku. Předpokládáme, že na jeho základě je už možné jednoznačně stanovit okruh dědiců po zesnulém," uvedl mluvčí NS Petr Tomíček. Kdy soud v kauze rozhodne, nechtěl spekulovat.

Podle advokáta Altnerových Václava Veselého se nyní mimo jiné čeká, až notářka vydá usnesení, že dědici po Altnerovi jsou jeho děti Patrik a Veronika.