Antimonopolní úřad zrušil zakázku pražského dopravního podniku

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Dopravní podnik hl.m. Prahy

Pražský dopravní podnik (DPP) musí v krátké době řešit už druhý problém s nekvalitními vozidly. Podle dokumentů DPP, které má server E15.cz k dispozici, jde tentokrát o nové soupravy metra od společnosti Siemens.
tramvaje v Praze
Problém na kolejích.Tramvaj 15T ForCity začala jezditv pražském provozu na linkách7 a 18 s cestujícími. Tyto novédopravní prostředky však nejsoudosud homologovány a jejich dodávkyod plzeňské Škody Transportation majíkvůli závadám zpoždění.
Nízkopodlažní tramvaj ForCity 15T
5
Fotogalerie

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil tendr pražského dopravního podniku na úklid metra. Veřejná zakázka za zhruba 600 milionů korun byla podle úřadu vypsána netransparentně. Rozhodnutí je pravomocné, zjistila ČTK z webu úřadu. Dopravní podnik se proti verdiktu úřadu neodvolal.

Podle ÚOHS byly chyby v zadávacích podmínkách. Konkrétně nebyl tendr vymezen v podrobnostech nezbytných pro zpracování nabídek. Dopravní podnik v zadávacích podmínkách odkazoval na vlastní interní předpisy, aniž by je zpřístupnil v rozsahu, v jakém na ně odkazoval. Firmy podle úřadu nemohly vyhodnotit dopad některých nezpřístupněných částí interních předpisů na povahu a náročnost zakázky, což mělo vliv na stanovení ceny.

Dopravní podnik tak podle úřadu nedodržel zásadu transparentnosti. "Tento postup zadavatele mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky," uvedl v rozhodnutí místopředseda ÚOHS Josef Chýle.

Zakázku v maximální hodnotě 600 milionů korun vypsal DPP na šest let a případná smlouva by měla být platná od 1. dubna. DPP je největší městská firma a zaměstnává přes 10.000 lidí.

Podle zadání soutěže bude muset vybraná firma kromě běžného úklidu jako zametání schodů, mytí veškerých veřejných prostor a zařízení nebo vysypávání košů také průběžně odstraňovat graffiti ze stěn stanic metra, které jsou ošetřeny antigraffitovým nátěrem. V případě poškození nebo porušení ochranného laku bude muset obnovit ochranný nátěr.

DPP provozuje tři linky metra, na kterých je 61 stanic. Provoz metra vyjde ročně na zhruba pět miliard korun. Praha dotuje DPP více než 12 miliardami ročně.