Babiš chce příjmy rozpočtu navýšit z peněz státních firem

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ctk

Koaliční rada se shodla na dalším postupu ohledně vyjednávání o státním rozpočtu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) bude nyní jednat s jednotlivými ministry o jejich požadavcích. Příjmy rozpočtu chce ministerstvo navýšit mimo jiné penězi ze státních firem. Koaliční partneři podle Babiše potvrdili schodek rozpočtu na příští rok ve výši 70 miliard korun.

„Budeme hledat ještě peníze z hlediska příjmů. Státním firmám se daří. Tak není důvod, proč by si ty peníze nemohl stát vzít tam. Takže na tom jsme se shodli. Stále ale postrádám nápady z hlediska šetření, tedy zveřejňování smluv a větší transparentnost,“ řekl Babiš. Již dříve uvedli představitelé ANO, že nároky ministrů ČSSD zvyšují výdaje o 13 až 15 miliard korun.

Babiš k dalším jednáním řekl, že konkrétní požadavky ministerstev KDU-ČSL již zná. V případě ČSSD ví o požadavcích jen rámcově.

Koaliční rada se na konci dubna shodla na schodku rozpočtu. Dále se shodla na tom, že státním zaměstnancům vzrostou příští rok platy o tři procenta. Výdaje na vědu a výzkum se oproti původnímu návrhu ministerstva financí zvýší o 1,5 miliardy korun na 28,1 miliardy korun.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že si dokáže představit fungování svého resortu s rozpočtem, který mu Babiš naplánoval. „Viděl jsem naposledy návrh 17,2 miliardy pro rok 2016. S takovým rozpočtem dokážu fungovat. Jsme navíc připraveni hledat úspory. Jen v rámci resrtu máme za loňský rok jednu miliardu úspor za právní služby, marketing a podobně,“ uvedl. Upozornil, že by stát mohl získat zhruba jednu miliardu korun navíc, kdyby zvýšil poplatky za těžbu nerostných surovin.