Babiš: Na daních jsme vybrali skoro o 40 miliard více než před rokem

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Daňové příjmy státního rozpočtu včetně sociálního pojištění stouply do 16. listopadu meziročně o 38,8 miliardy na 855,9 miliardy korun, informoval ministr financí Andrej Babiš (ANO).

„Tyto výsledky jen potvrzují, co jsme říkali na počátku roku, že tu spotřební daň z tabáku vybereme a že bude větší výběr u daně z příjmu právnických osob,“ uvedl ministr. Ze spotřební daně rozpočet získal k 16. listopadu 126,4 miliardy korun, tedy meziročně o osm miliard více.

Na dani z přidané hodnoty získal státní rozpočet do pondělka 197,4 miliardy korun, tedy o více než tři miliardy korun více. Na dani z příjmů firem plynulo do rozpočtu necelých 79 miliard korun, tedy o osm miliard meziročně více. Obě daně spadají pod tzv. sdílené daně. „Na růstu příjmů tak získají i města a obce,“ uvedl Babiš.

Schodek státního rozpočtu v říjnu stoupl na 29,1 miliardy korun ze zářijových 2,8 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun, ale podle analytiků by měl být schodek nakonec nižší, a to kolem 70 až 80 miliard korun.