Babiš odmítl jednat se zdravotníky o mzdách. Mají se obrátit na své nemocnice

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Reuters

Premiér Andrej Babiš (ANO) nehodlá jednat o desetiprocentním navýšení platů s odboráři, kteří kvůli platům na příští rok vyhlásili stávkovou pohotovost. Jejich vystoupení označil za vyhrožování. Odbory se podle něj musí obrátit na jednotlivé nemocnice a o mzdách jednat s nimi.

„Ředitelé nemocnic nám řekli, že nechtějí plošně navyšovat platy, pro zdravotní sestřičky jsme ale dojednali tolik peněz, že můžou dostat o deset až patnáct procent navýšený plat,“ uvedl Babiš.

Uvedl, že s odbory společně s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) jednal několik měsíců. „A podařilo se nám pro zdravotní personál vytvořit takové podmínky, že by i odboráři měli být spokojeni, a ne pořád vyhrožovat a dělat si tiskové konference,“ poznamenal.

V posledních čtyřech letech podle něj vzrostly platy ve zdravotnictví o víc než 30 procent a nárůst bude pokračovat i příští rok. „Do českého zdravotnictví půjde rekordních 320 miliard korun. To je o 20 miliard víc než letos a z toho 13 miliard korun dostanou jen nemocnice,“ zdůraznil.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče chce, aby vláda dodržela slib o plošném desetiprocentním růstu platů v oboru od příštího roku. Dalším krokem bude podle předsedkyně svazu Dagmar Žitníkové výzva zaměstnancům v nemocnicím, aby začali dodržovat počet hodin přesčasů daný zákoníkem práce. Ministr Vojtěch s rozhodnutím odborů nesouhlasí i on argumentuje růstem platů ve zdravotnictví v minulých letech.