Za Babišovy vlády padly desítky lidí. Přečtěte si, co je s nimi teď

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zrušil krátce po zvolení post bývalého náměstka ministra zdravotnictví v oblasti ekonomiky, Petra Landy. Ten na ministerstvu zůstal a v současnosti působí na pozici ředitele Odboru hospodářské správy.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zrušil krátce po zvolení post bývalého náměstka ministra zdravotnictví v oblasti ekonomiky, Petra Landy. Ten na ministerstvu zůstal a v současnosti působí na pozici ředitele Odboru hospodářské správy. Zdroj: drg.uzis.cz

Exministr Jiří Havlíček odešel z postu náměstka na správní sekci ministerstva průmyslu a obchodu v prosinci z důvodu zrušení místa. Jak informoval deník E15, o půl roku později se vrátil na Ministerstvo průmyslu a obchodu jako náměstek legislativní a provozní sekce.
Zrušena byla i pozice Toma Philippa, bývalého náměstka ministra zdravotnictví v oblasti zdravotního pojištění. Od 1. 7. 2018 měl usednout na post náměstka ministra zdravotnictví v sekci ekonomiky a zdravotního pojištění. Místo vzniklo sloučením bývalých pozic Landy a Philippa.  Philipp na post nenastoupil, jelikož Michal Bartoš, který zastupuje dlouhodobě nemocného vedoucího kanceláře státního tajemníka Iva Benedu, neprojednal jmenování s ministrem Vojtěchem. Ministr zdravotnictví tedy jmenování nepřijal. Philipp tvrdí, že jeho jmenování bylo právně v pořádku, proto se chce postu náměstka domoci soudně.
Během prosince minulého roku Jiří Milek, ministr zemědělství první vlády Andreje Babiše, zrušil post Zdeňka Adamce, bývalého náměstka ministerstva zemědělství v oblasti ekonomiky a informačních technologií. Sloučil pak toto oddělení se správní sekcí. Adamcova pracovní činnost je momentálně omezena stále trvajícím služebním poměrem. Na svém Linkedin profilu uvádí, je „na dočasném odpočinku“.
Dalším odvolaným náměstkem na Ministerstvu zemědělství byl Jiří Jirsa, jehož post v sekci veřejné zakázky, legislativa a vnitřní provoz úřadu byl zrušen. Poté byl přeřazen na místo vedoucího oddělení správy budov, na které rezignoval. „V současné chvíli pracuji jako úředník v Úřadu EU pro duševní vlastnictví v Alicante ve Španělsku,“ uvedl Jirsa.
Andrea Vrbovská byla dne 26. 12. 2017 odvolána z postu ředitelky Nemocnice na Bulovce ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem. Ten jako důvody pro odvolání uvedl závažná zjištění, týkající se její osoby a řízení nemocnice a ztráta důvěry. V současnosti je Vrbovská ve vazbě kvůli obvinění ze zmanipulování nemocničních zakázek.
15
Fotogalerie

Více než půl roku uběhlo od chvíle, kdy se Andrej Babiš stal poprvé premiérem. Desítky lidí ve státní správě i firmách od té doby přišly o místo nebo rezignovalo. Podívejte se v galerii, co je s některými z těchto lidí teď.