Babiš navrhl Zemanovi odvolání ministra zdravotnictví. Prymula rezignovat odmítá

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci po zveřejnění jeho noční návštěvy

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) na tiskové konferenci po zveřejnění jeho noční návštěvy Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Jaroslav Faltýnek (ANO) na schůzi sněmovny
22. 10. 2020 0:50 hod. Praha-Vyšehrad: Z podniku se vynoří i Faltýnek.
…nastupuje do limuzíny.
…a s tváří neohroženě odkrytou…
Ministr těsně míjí svého řidiče…
6
Fotogalerie

Premiér Andrej Babiš (ANO) na odpoledním jednání v Lánech navrhl odvolání ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO). Ten sám rezignovat odmítl. Babiš zároveň prezidentovi přinesl návrh na jmenování nového ministra, Zeman se s ním má sejít příští úterý. Jméno kandidáta nesdělil.

Babiš vyzval Prymulu k rezignaci kvůli fotografiím, které ministra zachytily ve středu při odchodu z restaurace navzdory protiepidemickým opatřením. Ministr zde jednal s poslancem Jaroslavem Faltýnkem (ANO). „Požádal jsem Romana Prymulu o rezignaci. Pokud tak neudělá, tak ho odvolám. Pana Faltýnka jsem také požádal o rezignaci na post prvního místopředsedy hnutí ANO,“ řekl Babiš, který je podle svých slov ze situace v šoku. „Taková chyba se nedá omluvit. Nemůžeme kázat vodu a pít víno. Ministr zdravotnictví by měl jít příkladem a to bez vytáček,“ dodal premiér.

Sám Prymula však rezignovat odmítl. „Na základě fotografií to vypadá, že jsem něco porušil. Já s plnou vážností říkám, že jsem nic neporušil,“ řekl ministr na odpolední tiskové konferenci. Schůzka se podle něj nekonala v restauraci Rio's, ze které vycházel, ale v soukromých prostorách vyšehradské kapituly. Připustil, že udělal chybu, že neměl roušku, když po odchodu z restaurace nasedal do auta. Na schůzce byl kromě ministra a Faltýnka také ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant, který při obhajobě použil stejnou argumentaci jako ministr.

Děkan vyšehradské kapituly Michal Němeček je podle svých slov celým děním zaskočen. Nájemce prostor, tedy restaurace Rio's, ho nijak o schůzce neinformoval. „V těchto dnech se zástupci kapituly nikdo nejednal o poskytnutí jakýchkoli prostor pro jednání představitelů státu či politiků,“ uvedl s tím, že bude požadovat po restauraci vysvětlení.

Faltýnek Babiše poslechl a rezignoval na post prvního místopředsedy ANO. Zda setrvá v čele poslaneckého klubu ANO, mají podle něj rozhodnout jeho členové. S tímto postupem souhlasí i Babiš. „Je potřeba, aby rozhodl klub. Pan Faltýnek pochybil a rezignoval na funkci v rámci hnutí ANO. V Poslanecké sněmovně má velmi důležitou roli a je na klubu, jestli mu vysloví důvěru, nebo nevysloví,“ řekl premiér. Faltýnek také nechá posoudit své prohřešky na hygieně. V případě pokuty požádá Poslaneckou sněmovnu o vydání k správnímu řízení. 

Babiš odpoledne jednal s Milošem Zemanem, kterému předal návrh na odvolání Prymuly. „Podle ústavy mám právo navrhnout odvolání ministra a prezident to akceptoval," řekl premiér. Prezident se chce ještě v úterý sejít s kandidátem na nového ministra, kterého Babiš navrhl. „Doufám, že to proběhne tak, abych mohl ve čtvrtek uvést do úřadu nového ministra,“ řekl premiér.

Prymula má dostat 28. října od prezidenta nejvyšší státní vyznamenání, tedy Řád bílého lva. Zeman už v minulosti okamžitě neodvolal ministra, i když to po něm premiér chtěl - šlo o exministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) v minulém roce. 

Musí prezident odvolat ministra?

Právě v souvislosti s loňským odvoláváním Antonína Staňka napsal politolog Petr Sokol následující: „Pokud ministr neodchází sám, ale odvolává ho předseda vlády, řeší se situace už podle článku 74 Ústavy, který doslova říká: Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády. 

V tomto případě má většina ústavních právníku za to, že zde hlava státu na výběr nemá a ministra navrženého k odvolání musí odvolat. Snad s jedinou malou výjimkou se čeští prezidenti tímto výkladem dosud řídili."

Babiš nechtěl specifikovat, koho do funkce navrhl. „Jméno nebudu sdělovat, nebylo by to slušné předtím, než se prezident s tou osobou setká," řekl. V pátek nicméně jednal s docentem Janem Blatným z Fakultní nemocnice v Brně, který je horkým kandidátem na post ministra.

Nabídku dostal také ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl, který však podle informací České televize Babišovu nabídku odmítl.

Babiš vyloučil, že by o návrat požádal exministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Když se naposledy měnila pozice šéfa rezortu po Vojtěchově rezignaci, spekulovalo se hojně o Aleksi Šedovi. Ten je náměstkem na ministerstvu zdravotnictví, pozici na jaře převzal právě po Prymulovi.

Rezignaci ministra Prymuly kvůli zveřejněným fotografiím požadovala opozice i koaliční ČSSD. Rozhodnutí Babiše například kvitoval vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Vítám rozhodnutí pana premiéra, bylo to jediné možné a správné řešení. Tento krok nám dává šanci udržet si důvěru veřejnosti při prosazování nezbytných opatření v boji proti epidemii,“ uvedl Hamáček.

„Jde o naprostý výsměch a pohrdání občany. A také zdravotníky a dobrovolníky, kteří pracují v nemocnicích. Není možné, aby pan ministr Prymula i místopředseda ANO Faltýnek porušovali opatření platná pro všech deset milionů občanů,“ řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Předseda lidovců Marian Jurečka požaduje přísnější trest pro Faltýnka. „Oba mají odstoupit z veřejných funkci, jak ministr Prymula, tak předseda poslaneckého klubu a zemědělského výboru Faltýnek. Jak to mají z hlediska funkcí uvnitř ANO je jejich věc, ale jestli má odstupovat ministr, tak to musí stejně platit pro druhého účastníka schůzky,“ uvedl

Zároveň politici vyzvali veřejnost k dodržování opatření, aby nedošlo k přetížení nemocnic. „Nehleďte na to, jak papalášsky se chovají tito lidé. Nehleďte na to, jak špatný příklad vám dávají lidé z hnutí ANO. Dodržujme pravidla zodpovědného chování,“ řekl šéf občanských demokratů Petr Fiala.