Babiš se vložil do kauzy H-System, chce působit jako mediátor

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Anna Vacková, E15

Klienti H-Systému prohráli soud a mají se podle Nejvyššího soudu vystěhovat. Přijdou o střechu nad hlavou?
Klienti H-Systému prohráli soud a mají se podle Nejvyššího soudu vystěhovat. Přijdou o střechu nad hlavou?
Klienti H-Systému prohráli soud a mají se podle Nejvyššího soudu vystěhovat. Přijdou o střechu nad hlavou?
Klienti H-Systému prohráli soud a mají se podle Nejvyššího soudu vystěhovat. Přijdou o střechu nad hlavou?
Klienti H-Systému prohráli soud a mají se podle Nejvyššího soudu vystěhovat. Přijdou o střechu nad hlavou?
15
Fotogalerie

Bývalí klienti H-Systemu z družstva Svatopluk, kteří mají být vystěhováni, a konkurzní správce firmy spolu budou dále jednat a zprostředkovatelem jednání bude premiér Andrej Babiš (ANO). Strany sporu se na tom dohodly ve středu s Babišem. Členové Svatopluku mohou dostat příspěvek od státu a soukromý podnikatel jim nabízí byty. Možnosti pomoci zjišťuje i Středočeský kraj. Svatopluk musí podle verdiktu Nejvyššího soudu (NS) zveřejného v úterý do měsíce vyklidit byty v osmi domech v Horoměřicích u Prahy. Týká se to asi šedesáti rodin. Poškozených v kauze H-System je dohromady více než tisíc.

Lidé, kterých se rozhodnutí NS týká, si domy po krachu firmy H-System sami dostavěli a nechtějí je vyklidit. Tvoří ale jen část poškozených z kauzy H-System a podle NS má konkurzní správce Josef Monsport právo zpeněžit domy ve prospěch všech věřitelů.

Babiš se ve středu s ministrem spravedlnosti Janem Kněžínkem postupně setkal s Monsportem a představiteli bytového družstva Svatopluk. "Obě strany mají finanční představy, které jsou dost vzdálené. Ptali jsme se, co pro ně můžeme udělat, v tuto chvíli nás požádali o mediaci. Pan Monsport souhlasil a měli bychom se všichni sejít asi v pondělí," uvedl Babiš v tiskovém prohlášení.

Monsport i představitelé H-Systemu účast Babiše vítají. "My měli v minulosti vždy problém s ním (konkurzním správcem Monsportem) komunikovat, protože jeho zastupovali advokáti, a ti s námi jednat nechtěli," řekl Martin Junek ze Svatopluku. "Zejména ze strany pana ministra jsem viděl, že zcela souhlasí s mojí argumentací, že jinak to nejde, pohybujeme se v režimu konkurzního zákona a já nemůžu vytáhnout z moře věřitelů a bývalých klientů H-Systemu jednu skupinku a obdarovat je a druhým vysvětlovat, že na ně nevyjde," uvedl po schůzce Monsport.

Svatopluk má podle Junka v současnosti jedinou možnost, a to obrátit se na Ústavní soud (ÚS). U něj by družstvo mohlo dosáhnout odkladu vystěhování. Je to sice výjimečné opatření, přesto letos ÚS rozhodl o odkladu nejméně v 16 kauzách různého charakteru, zjistila ČTK rešerší v databázi rozhodnutí. ÚS se zatím nechtěl k možnému postupu vyjadřovat, protože dosud podle mluvčí soudu Miroslavy Sedláčkové žádnou stížnost v souvislosti s vystěhováním lidí z Horoměřic neobdržel.

Lidé, jimž soud nařídil kvůli kauze H-System vystěhování, by mohli v krátké době získat mimořádný příspěvek od státu na řešení krizové situace až 51 150 korun. "Peníze by pak mohli použít například na úhradu nákladů spojených se stěhováním nebo zaplacení kauce bytu," uvedla prostřednictvím mluvčí resortu kandidátka na ministryni Jana Maláčová (ČSSD).

Středočeský kraj také připravuje materiál, který by měl zahrnovat možné řešení v podobě finanční pomoci, řekla ve středu hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Starosta Horoměřic Zdeněk Babka (ODS) zase oznámil, že dostal nabídku od soukromého podnikatele, který by lidem z družstva Svatopluk poskytl osm garsonek na Kokořínsku za minimální nájem. 

Družstvo Svatopluk si mohlo před časem dotčené domy i s pozemky podle konkurzního správce odkoupit za 140 milionů korun. Na jednu z 56 rodin, kterých se to týká, by tak připadalo doplatit 2,5 milionu. Znalecký posudek před lety ocenil osm domů včetně velkých pozemků v Horoměřicích na 230 milionů, z toho hodnota dostavby činila 90 milionů, řekl Monsport. Družstvo ale podle něj nabídlo jen 20 milionů, což věřitelský výbor tehdy jednohlasně odmítl. O středečních cenách odmítl správce spekulovat.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení.

 Stavební bytové družstvo Svatopluk založila část poškozených klientů H-Systemu v říjnu 1997 s cílem pokračovat ve výstavbě domů i za cenu dalších investic. Tehdejší konkurzní správce H-Systemu Karel Kudláček jim to za určitých podmínek povolil. Jeho nástupce Monsport ale později vyzval obyvatele domů, aby nemovitosti vyklidili a umožnili jejich prodej.

Členové družstva vedou s Monsportem od roku 2000 soudní spory, aby se vystěhovat nemuseli. V minulosti soudy žalobu správce zamítly, mimo jiné pro rozpor s dobrými mravy. NS ale nyní dospěl k opačnému závěru. Podle NS jsou nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů neplatné. Družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu a v podstatě investovalo do cizího majetku. NS konstatoval, že družstvo tak šlo do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu. 

Soudce H-Systemu: Z podniku vynášel peníze i přítel Miloše Zemana Miroslav Šlouf

Členové družstva Svatopluk věděli už při projednávání trestní kauzy H-Systemu, že bydlí v majetku z konkurzní podstaty. Řekl to soudce pražského městského soudu Kamil Kydalka, který majoritního akcionáře H-Systemu Petra Smetku poslal za podvod na 12 let do vězení. Uvedl, že lidí, kteří musí podle rozhodnutí Nejvyššího soudu opustit své domovy v Horoměřicích, je mu líto, ale že si to z hlediska práva zavinili sami.

"Od nás věděli, že se to může stát. Tak ať dnes nedělají překvapené," podotkl soudce. Nynější stav je podle něj logickým vyústěním situace z let 1998 a 1999, na které se podepsal právě Smetka.

Kydalka se trestní kauzou zkrachovalého H-Systemu zabýval od chvíle, kdy dorazila k soudu, tedy od srpna 2001. V roce 2004 uznal vinným Smetku a společně s ním odsoudil k podmíněným trestům i dva představitele družstva Svatopluk - Ivana Krále a Pavla Středu, a to pro poškozování věřitele.

V rozsudku z roku 2004, který má několik stovek stran, je podle Kydalky velmi podrobně popsán celý stav kauzy. Soudce zdůraznil, že všichni poškození verdikt obdrželi a měli možnost si jej přečíst.

"Samotné družstvo spoluzakládal odsouzený Smetka. Již ve zmíněném rozsudku jsme zmínili, že je možné, že pokud budou chtít bydlet v majetku z konkurzní podstaty, budou muset bydlení znovu uhradit. Někteří i potřetí," podotkl Kydalka, který se k věci obsáhle vyjádřil i na svém facebookovém profilu.

"Samozřejmě, někdo to považuje za nespravedlivé rozhodnutí, ale tak tomu v podstatě není. Již v roce 2008 rozhodl občanskoprávní soud o tom, že pozemky i stavby na nich patří úpadci, tedy společnosti H-System. SBD Svatopluk nemělo od tohoto rozhodnutí žádné oprávnění s nemovitostmi dále nakládat," napsal Kydalka k aktuálnímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, který dal členům družstva Svatopluk měsíční lhůtu na vystěhování z nemovitostí, jež si dostavěli svépomocí.

Podle soudce je rozhodnutí Nejvyššího soudu "trošku překvapující" v tom ohledu, že pražský městský soud i pražský vrchní soud předtím ve sporu Svatopluku a správce konkurzní podstaty H-Systemu řekly něco úplně jiného - tedy přiklonily se na stranu družstva. "Ale u civilu (civilní proces) to takto asi jde," podotkl trestní soudce.

Kydalka se vyjádřil i ke kritice ze strany prezidenta Miloše Zemana, podle nějž aktuální rozsudek vyvolává vážné pochybnosti o kvalitě a lidskosti soudního systému.

"Pokud pan prezident má pochybnosti o kvalitě soudů, já osobně mám pochybnosti o tom, zda si pan prezident pamatuje, jaká byla úloha v H-Systemu jeho nejbližších spolupracovníků," uvedl na sociální síti. Doplnil, že Zemanův přítel Miroslav Šlouf "po celý rok 1996 docházel do H-Systemu a měsíc co měsíc odnášel 24 tisíc korun".

Bývalá právní zástupkyně části poškozených klientů H-Systemu Hana Marvanová v úterý na twitteru označila reakci Zemana za "neskutečnou", dělá podle ní, jako kdyby s kauzou neměl nic společného. "Ale část peněz vylákaných podvodem od klientů končila v pokladně ČSSD v době, kdy byl předsedou. Spojkou mezi ČSSD a Smetkou z H-Systému byl poradce premiéra Zemana Miroslav Šlouf," uvedla.

Vyjádření Kydalky označil mluvčí Zemana Jiří Ovčáček za "nízkou snahu pošpinit" prezidenta, který se "snaží v rámci svých možností pomoci" obyvatelům domů. "Miloš Zeman neměl a nemá žádnou osobní spojitost s kauzou H-System," poznamenal mluvčí. Připomněl, že se Smetka v minulosti označil za oběť protikorupční akce vlády premiéra Zemana Čisté ruce.

Ovčáček obvinil Kydalku, že se dopustil na sociální síti "hrubého přestupku proti cti nezávislého soudce", protože lhal. Kydalka připomněl v souvislosti s vyjádřením Zemana spor o údajné články novináře Ferdinanda Peroutky, ve kterém podle něj prezident nerespektoval soudní rozhodnutí. Soud Hradu přikázal v jednom z rozsudků omluvu za vyjádření Zemana o Peroutkovi, prezidentská kancelář tak ve stanovené lhůtě neučinila a čelila proto exekuci. Nejvyšší soud později rozsudky nižších soudů zrušil. Podle Ovčáčka Hrad plně soudní rozsudky respektoval. Dodal, že žalován nebyl Zeman, ale Kancelář prezidenta republiky.