Babiš sobě. Firmy ministra obdarovávají ANO. Patnácti miliony

Nadšení. Andrej Babiš dlouho zachovával zachmuřený výraz. Po oznámení definivních výsledků, ale z něj napětí úplně opadlo.

Nadšení. Andrej Babiš dlouho zachovával zachmuřený výraz. Po oznámení definivních výsledků, ale z něj napětí úplně opadlo. Zdroj: Euro - Martin Pinkas

Hnutí ANO získalo loni od firem finanční dary o celkovém objemu 14,7 milionu korun. Na jeho fungování přispěly i společnosti, které patří vicepremiérovi a předsedovi ANO Andreji Babišovi. Hnutí poslaly celkem 550 tisíc korun.

Dar ANO poskytly loni čtyři firmy zprostředkovaně vlastněné Babišem. Podniky Deza a Fatra, které jsou součástí holdingu Agrofert, věnovaly hnutí po 200.000 korunách, společnost Navos ze stejného holdingu 100 tisíc korun. Firma Agro Blatná, která spadá pod Babišovu skupinu Imoba, darovala ANO 50 tisíc korun.

Čtyři největší dárci poskytli ANO každý půl milionu korun. Byli jimi strojírenská společnost Noen, velkoobchod s nápoji Elko, severočeský Mlýn Perner Svijany a obchodník s čaji Velta Plus EU.

Velká část firemních dárců působí v zemědělství a potravinářství, což jsou i obory podnikání Babišova Agrofertu, a v lékařských službách, což je odvětví, do kterého investuje Babišovy peníze fond Hartenberg. Tito dárci ale nejsou majetkově ani personálně provázáni s Agrofertem nebo Hartenbergem. Spektrum společností, které podpořily hnutí ANO, je však širší, jsou mezi nimi i stavební, dopravní nebo poradenské firmy.

Členské příspěvky a dary od fyzických osob, které ANO dostalo na transparentní účet, dosáhly zhruba 19 milionů korun. Babiš přispěl na fungování hnutí i tímto způsobem, když sám za sebe poslal ANO dar 50 tisíc korun.