Babiš vyloučil jakoukoliv užší spolupráci s SPD. Nepotřebujeme je, tvrdí

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Tomio Okamura
Andrej Babiš
3
Fotogalerie

Šéf ANO se nechce spoléhat ani na tichou podporu uskupení Tomia Okamury. Navzdory tomu budou týmy obou stran dál pracovat na programových prioritách.

Premiér Andrej Babiš nehodlá otevřeně ani skrytě vládnout s podporou SPD Tomia Okamury. Vyloučil tak prakticky jakoukoliv užší spolupráci svého druhého kabinetu s tímto uskupením. Řekl to přitom před dalším kolem jednání s okamurovci o programových průnicích.

„S SPD se zatím bavíme o programu a počítáme s tím, že nebudeme potřebovat jejich toleranci. Proč nemít jasno v programových záležitostech,“ uvedl ministerský předseda v demisi. Zopakoval, že koalici s Okamurovým hnutím uzavřít nehodlá.

Babiš potvrdil, že dva členové vlády, ministři zahraničí a spravedlnosti Martin Stropnický a Robert Pelikán, jsou proti tomu, aby vláda získala důvěru jen na základě tiché podpory SPD. Mírnější postoj zaujala šéfka rezortu obrany Karla Šlechtová, která na podzim označila partaj za fašistickou. „Mám pořád stejný názor. Volilo ji ale 538 tisíc lidí. Jejich postoj musíme respektovat, ať se nám to líbí, nebo ne,“ míní.

Babiš odmítl i nabídku lídra SPD, aby v jednáních o případném uzákonění referenda o vystoupení Česka z Evropské unie byl prostředníkem prezident Miloš Zeman. Ten by uvítal přímou volbu starostů nebo hejtmanů. Plebiscitu o EU se nebrání, hlasoval by však proti odchodu země ze společenství.

„Nevidím důvod, proč by pan prezident měl dělat nějakého prostředníka,“ řekl předseda ANO. Za Zemanem zamíří dnes večer do Lán. „Potřebuju vědět, kolik budu mít času na druhý pokus sestavit vládu,“ dodal.

Na schůzce s SPD ladily špičky babišovců postoje právě k otázce přímé volby komunálních či krajských politiků a jejich odvolatelnosti. „Týmy ANO a SPD příští týden rozpracují priority, které chceme prosadit přes vládu skládanou Andrejem Babišem. Měl by to být kabinet odborníků,“ řekl Okamura.

Setkání navázalo na úterní debatu zástupců ANO, SPD, komunistů a Pirátů o obecném referendu. Hlasování o vystoupení z EU Babišovo hnutí odmítá. Piráti by ho uspořádali, ale přesvědčovali by občany, aby byli proti vystoupení. Jasno není ani v tom, kolik podpisů by bylo k vyvolání referenda potřeba. Návrhy zmiňují od sto tisíc do 800 tisíc podpisů.