Další žaloba kvůli táboru v Letech: Okamuru a Roznera žalují pozůstalí obětí

Model koncentračního tábora v Letech u Písku.

Model koncentračního tábora v Letech u Písku. Zdroj: Blesk - Vlaďka Hradská

Romský koncentrační tábor v Letech u Písku.
Romský koncentrační tábor v Letech u Písku.
Romský koncentrační tábor v Letech u Písku.
Památník koncentračního tábora v Letech u Písku
U památníku obětí tábora v Letech stojí i replika dřevěných ubikací. Je ukázkou, v jakých podmínkách Romové v táboře žili.
11
Fotogalerie

Poslanci z hnutí SPD Tomio Okamura a Miloslav Rozner čelí v posledních dnech několika žalobám týkajících se jejich výroků na adresu tábora v Letech u Písku. Ve čtvrtek by k nim měla přibýt další – žaloba ze strany pozůstalých po obětech letského tábora, kde byli za druhé světové války věznění především Romové.

Pozůstalí podají žalobu na státní zastupitelství ve čtvrtek ráno, přítomni budou i předseda Mladých sociálních demokratů Radek Hlaváček, senátor TOP 09 Tomáš Czernin i aktivista Martin Uhlíř, který o nové žalobě informoval na Facebooku. Pozůstalí požadují morální odškodnění. „Cílem je zastavit skandální výroky některých politiků znevažující památku obětí tábora v Letech u Písku,“ napsal Uhlíř.

„Pozůstalí to musí takovou dobu sledovat a jsou na tom psychicky špatně. Nemůžou si pánové Okamura a Rozner, byť jsou to politici, dělat s původně českých Romů blázny, živit se na nich, a získávat politické body na genocidě Romů,“ řekl deníku E15 Čeněk Růžička, který žalobu sestavil, nechtěl však upřesnit, kolik rodin se na ní podílí.

Sám Růžička je jedním z pozůstalých a jeho příbuzní také zahynuli v táboře v Letech. Z Let a Osvětimi se podle Růžičky vrátila jako jediná jeho maminka. „To trauma, které měla z toho, že zůstala jediná, se přenášelo na nás na děti, a my to máme v sobě dodnes,“ řekl Růžička, který je předsedou Výboru pro odškodnění romského holocaustu.

Okamura v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený. Vzápětí však dodal, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat.

Později vyšel najevo i Roznerův výrok, v němž tábor označil za „neexistující pseudokoncentrák“. Lidovci nyní žádají odvolání Okamury z funkce místopředsedy sněmovny a ostře ho kritizoval i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Premiér Andrej Babiš (ANO) však považuje Okamurovu omluvu za dostatečnou. „Já jsem se díval na pana Okamuru včera večer v televizi a tam tvrdil, že to je dezinterpretace jeho výroků. Vlastně to popřel a víceméně se tam i omlouval. Já jsem u toho nebyl, ale na základě toho, jak se k tomu vyjádřil, si myslím, že to je dostatečné,“ řekl premiér.

Babiš přitom sám v minulosti čelil kritice za výrok k letskému táboru. „Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam,“ citoval tehdy Babiše server Aktuálně.cz. Babiš se později za výrok omluvil a tábor osobně navštívil.

Miloslava Roznera za výroky žalují pro podezření z popírání holokaustu Mladí sociální demokraté, aktivista Martin Uhlíř i senátor Tomáš Czernin. Na Okamuru podalo minulý týden trestní oznámení občanské sdružení Konexe. Na místě tábora je nyní vepřín, který však stát odkoupí za 450 milionů a na místě místo toho postaví památník.

Fakta o koncentráku v Letech >>>