Babiš žádá zrušení policejní reformy. Sobotka jeho „ultimátum“ odmítá

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Hnutí ANO žádá zrušení zamýšlené restrukturalizace policie. Není připravená, řekl předseda hnutí a ministr financí Andrej Babiš. Doufá, že kvůli sporu nepadne vláda. Vztahy v kabinetu se ale podle něj zhoršily. Koaliční vláda nemůže fungovat na základě ultimát reagoval na Babišova slova premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Nebylo to s nikým odkonzultováno, je to akce policejního prezidenta a dalších lidí z vedení policie, kteří jsou loutkami v rukách pana ministra vnitra (Milana Chovance z ČSSD) a kteří vykonávají jeho vůli,“ řekl Babiš. V dopise premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) napsal, že změny v policii jsou v kompetenci ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), takže podléhají politické odpovědnosti vládních stran. ANO prý politickou odpovědnost za reformu odmítá nést.

Babiš ale doufá, že pád vlády nenastane. „Myslím, že by to byla škoda. Vláda odvádí slušnou práci,“ řekl. Reforma navržená vedením policie je podle Babiše „v chvatu tajně rozhodnutým kaskadérským kouskem, o jehož pravých důvodech lze jen spekulovat“. Obává se odchodu řady špičkových policistů, materiální, funkční i personální destabilizace vyšetřovacích týmů a ohrožení již zahájených trestních řízení.

ČSSD podle Sobotky koaličním partnerům žádná ultimáta nedávala, pro fungování koalice taková praxe podle něj není dobrá. „Jednotliví ministři by si neměli zasahovat do kompetencí, ministr financí by neměl takovými výroky zasahovat do kompetencí policejního prezidenta,“ zdůraznil Sobotka.

Reforma policie je nutná, řekl Sobotka na dotaz, zda připouští odvolání reformy, bude-li fungování vlády ohroženo. „Je to transformace, která potrvá několik let. Potřebujeme, aby policie byla efektivnější, aby účinněji bojovala proti organizovanému zločinu, proti korupci,“ uvedl dále.

Kvůli chystané reorganizaci policie rezignoval ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Změny v policii se chystají prověřit žalobci z Olomouce, příští týden si pozvou k výslechu členy policejního prezidia včetně policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Vedení policie chce, aby situaci kolem reorganizace celostátních policejních útvarů projednala Bezpečnostní rada státu. Ministr vnitra Chovanec se večer sejde s premiérem Sobotkou.