Babišova dýška

zápisník, David Vagaday

zápisník, David Vagaday Zdroj: E15

Spropitné pro číšníky nebude podléhat elektronické evidenci tržeb, uklidnil Andrej Babiš gastronomický svět na svém blogu Deník nepolitika. V kontrastu s jinými problémy Česka, a že se jich za působení Sobotkovy vlády vyrojilo dost, jsou to roztomilé starosti. Navíc Babiš řeší absurdní detaily. Spropitné totiž podle něj nebude spadat pod EET jen v případě, když ho skutečně dostane číšník. Pokud si dýško nechá majitel, tak se má evidovat.

Jak chce Babiš tohle všechno kontrolovat, už nevysvětlil. Třeba povolá tisíce špiclů, kteří obsadí podniky po celé zemi a budou majitelům koukat přes rameno. Vzhledem k Babišovým zkušenostem s komunistickou StB to možná není až tak nereálná varianta.

Bohuslav Sobotka se vrátil z dovolené a hned dal průchod svému legendárnímu populismu. Prý nesouhlasí s návrhem (předložil ho rezort vládních partnerů alias soupeřů z ANO) na růst poplatků za odběr podzemní vody. To, že zvyšování cen patří mezi nástroje pro boj se suchem, šéfa ČSSD nezajímá. Hlavní je, aby se voliči nezlobili.

V supermoderních tunelech na Pražském okruhu se objevila šedesátka, jinak se v nich jezdí osmdesátkou. Důvod snížení rychlosti je ale nejasný. Podle ŘSD se modernizuje kamerový systém. Problém ale je, že v tunelech se nic neděje. Ovládání dálkově řízených proměnných značek podle aktuální situace je zřejmě velký problém.