Bytem palestinského velvyslance v Praze otřásl výbuch. Diplomat zemřel

Při výbuchuv pražskému Suhdole byl zraněn palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál

Při výbuchuv pražskému Suhdole byl zraněn palestinský velvyslanec Džamál Muhammad Džamál Zdroj: ctk

V bytě palestinského velvyslance v Praze došlo dnes k výbuchu. Velvyslanec Džamál Muhammad Džamál byl při explozi těžce zraněn, podle policie po převozu do nemocnice zemřel. Dům prohledávají pyrotechnici.

„Byl převezen se zraněním dutiny hrudní, dutiny břišní a oblasti hlavy po detonačním výbuchu. Byla to velmi vážná zranění, která byla neslučitelná se životem,“ řekl České televizi vedoucí chirurg Ústřední vojenské nemocnice Daniel Langer.

Mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová nechtěla informaci o Džamálově úmrtí komentovat. „Šestapadesátiletý muž byl po stabilizaci životních funkcí převezen ve stavu umělého spánku do Ústřední vojenské nemocnice. Jeho zranění jsou velmi vážná,“ řekla. Na místě byla kvůli nadýchání zplodin a stresové reakci ošetřena další žena, převezena byla do Motola. Z nemocnice byla již propuštěna.

V nově postavené budově, která se má brzy stát budoucím sídlem palestinské ambasády, zasahují hasiči a pyrotechnici. K výbuchu došlo podle dosavadního vývoje vyšetřování při neodborné manipulaci s trezorem v obývacím pokoji, řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Na trezoru mohl vybuchnout zabezpečovací systém, který byl jeho součástí. Trezor byl ale při výbuchu silně poškozen, policie proto pokračuje ve vyšetřování. „Máme několik verzí, ale nejde zatím ani jednu z nich vyloučit,“ dodala. Pyrotechnici prohledávají i sousední dům, který také vlastní palestinská ambasáda.

Trezor léta nikdo nepoužil

Agentura AP citovala palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího, podle něhož explodoval trezor, který nejméně dvě desítky let nikdo neotevřel. Nacházel se prý po léta ve starém palestinském velvyslanectví v Praze a pak byl přemístěn do nových objektů, které má ambasáda využívat.

„Trezor stál nepovšimnut ve starém velvyslanectví. Nikdo se ho nedotkl dvacet, pětadvacet let,“ prohlásil Málikí. Podle jeho slov až nynější velvyslanec se rozhodl, že trezor otevře. „Když tak učinil, něco se uvnitř (sejfu) stalo a vybuchlo to,“ citovala ministra AP. Zároveň poznamenala, že není jasné, jak mohl Málikí vědět, že trezoru se přes dvacet let nikdo nedotkl, ani to, proč by sejf měl obsahovat výbušninu.

Palestinské ministerstvo zahraničí podle agentury AFP uvedlo, že pošle do Prahy „delegaci na vysoké úrovni“, která bude mít za úkol při vyšetřování příčin exploze spolupracovat s českými úřady.

Policie evakuovala okolí ambasády

Podle policejního prezidenta Martina Červíčka pyrotechnici ještě prohlížejí všechny prostory, kterých se to týká. „Já můžu říct v současné době, že neexistuje jediná indicie, která by nasvědčovala tomu, že došlo k teroristickému útoku nebo k jinému způsobu útoku na osoby, které se pohybovaly v těch prostorách,“ prohlásil. Během vyšetřování se z okolí ambasády přechodně evakuovala padesátka místních obyvatel, kolem 20:00 se ale mohli vrátit domů, protože policie žádný další rizikový předmět nenašla.

Palestinský velvyslanec v Praze Džamál Muhammad DžamálPalestinský velvyslanec v Praze Džamál Muhammad Džamál | ctkPalestinský velvyslanec v Praze Džamál Muhammad Džamál

Velvyslanec se funkce oficiálně ujal 11. října loňského roku, kdy předal pověřovací listiny prezidentu České republiky Miloši Zemanovi. V bytě byla v době výbuchu celá diplomatova rodina, potvrdil Radiožurnálu Nabil El Fahel z tiskového oddělení palestinského velvyslanectví. „Vím jenom, že pan velvyslanec byl zraněn. Nevíme, co se přesně stalo,“ doplnil.

Džámal nedávno kritizoval výroky prezidenta Miloše Zemana o možném přestěhování české ambasády v Irzaeli z Tel Avivu do sporného Jeruzaléma. Na ně reagovala pobouřeně jak Palestina, tak představitelé Ligy arabských států. Ano, výroky poškodily palestinsko-české vztahy,“ uvedl tehdy velvyslanec.